FOTO: Jedna od najljepših atrakcija u Zagrebu

Autor: Poslovni.hr , 12. kolovoz 2017. u 14:40
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Botanički vrt u Zagrebu dobio je vrijedno priznanje, svrstan je u najboljih pet posto mjesta koje treba obići u Zagrebu. To mu je priznanje dodijelio tim profesionalaca i stručnjaka.

Botanički vrt je prema web stranici TripExpert.com proglašen jednom od najljepših atrakcija u Zagrebu. 

No podsjtimo se kako je uopće Zagreb dobio svoj Botanički vrt. Kako navode na službenim stranicama sve je počelo još davne 1889.godine.

Začetnik ideje o potrebi osnivanja botaničkoga vrta pri Botaničko-fiziološkome zavodu Mudroslovnoga fakulteta bio je prof. dr. Bohuslav Jiruš, prvi profesor botanike na zagrebačkome sveučilištu, a njegov nasljednik profesor Antun Heinz ideju je uspio i ostvariti osnovavši Botanički vrt 1889. godine. Te je godine izradio glavni nacrt po kojemu je Vrt oblikovan. Prvi radovi započeli su 1890. godine, a prva sadnja obavljena je 1892. Biljke su sađene po srodnosti (tzv. filogenetski sustav sadnje), ali se istodobno vodilo računa i o estetskoj vrijednosti nasada.

Najveći dio Vrta izgrađen je u pejsažnom (engleskom) stilu sa skupinama drveća i grmlja sađenim na nepravilnim poljima arboretuma te krivudavim stazama. Jedino je cvjetni parter s južne strane staklenika izgrađen u formalnom (francuskom) stilu, strogo pravilnog i simetričnog tlocrta. Svega desetak godina nakon osnutka, početkom 20. stoljeća, Botanički vrt već je vrlo bogat vrstama, estetski oblikovan i brižljivo uređen i njegovan, o čemu je u više navrata pisao profesor Heinz.

Komentirajte prvi

New Report

Close