FOTO: Hrvatsko selo u utrci za svjetsku titulu

Autor: Poslovni.hr , 12. srpanj 2022. u 10:52
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Pod pokroviteljstvom UN-ove Svjetske turističke organizacije oznaka se dodjeljuje selu koje je izvanredan primjer seoske turističke destinacije

Baranjsko selo Zmajevac hrvatski je kandidat za Best Tourism Villages, oznaku pod pokroviteljstvom UN-ove Svjetske turističke organizacije koja se dodjeljuje selu koje je izvanredan primjer seoske turističke destinacije, piše Dnevnik.hr

Zmajevac je selo u srcu Baranje poznato po surducima, okruženo vinogradima i vinskim cestama, s bogatom ponudom domaćih specijaliteta.

O najpopularnijim proizvodima progovorio je Časlav Kostov, voditelj kušaonice. “Turisti najčešće biraju riblja mesa, riblje specijalitete. Naravno, tu su i mesa od patke, a spomenut ću i lungić, obraze od crne svinje, vrat crne svinje. Od deserta to su najčešće taškice s pekmezom i rezanci s makom”, rekao je.

Gotovo svaka kuća ima vinski podrum, ali obitelj Gerštmajer preteča je u Zmajevcu, kao i u cijeloj Baranji. Ivan je u svojoj obitelji četvrta generacija. “Trenutno posjedujemo 13 hektara vinograda. Primarna djelatnost nam je proizvodnja grožđa i vina, a u ponudi imamo i nešto domaće hrane koju pripremamo otac i ja”, rekao je vinogradar i vinar Ivan Gerštmajer.

Osim bogate gastronomske ponude i poznatog vinskog maratona, posjetiteljima Zmajevca priroda nudi oazu mira. “Ja sam svojim sobama dala i stara sokačka imena”, rekla je ugostiteljica Blaženka Nađ. “Gosti su najčešće iz Zagreba, međutim imamo i puno stranih gostiju, kao i dosta lovaca, ribolovaca i tvrtki koje dolaze na team building”, rekla je.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close