FOTO: HEP-ova ultra-brza punionica omogućuje punjenje električnog automobila za samo 15 minuta

Autor: Darko Bičak , 13. veljača 2020. u 16:14
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Nakon postavljanja i ultra-brze punionice, Vukova Gorica je postala jedno od najvažnijih čvorišta e-mobilnosti u Republici Hrvatskoj.

HEP je u suradnji s Inom na odmorištu Vukova Gorica, prvi u Hrvatskoj pustio u rad najbržu i tehnološki najnapredniju ultra-brzu punionicu za električne automobile na autocestama u Hrvatskoj. Punionica, snage 175 kW, omogućava punjenje električnog automobila već za 15 minuta. Sličnih punionica u Hrvatskoj je nekoliko, ali nisu javnog karaktera nego služe za interne potrebe korporativnih flota, uglavnom rent-a-car i taksi tvrtki.

Na istoj lokaciji, na odmorištu Vukova Gorica na autocesti A6 Zagreb-Rijeka, od prošle su godine u funkciji četiri HEP-ove brze AC/DC punionice, pojedinačne snage 50 kW. Nakon postavljanja i ultra-brze punionice, Vukova Gorica je postala jedno od najvažnijih čvorišta e-mobilnosti u Republici Hrvatskoj. Prva HEP-ova ultra-brza punionica, postavljena je u sklopu međunarodnog projekta NEXT-E, sufinanciranog iz fondova EU. Ima dva standardizirana DC priključka (ChaDeMo i CCS) te može puniti električno vozilo snagom od 175 kW. Brzina punjenja na takvoj punionici ovisi o mogućnostima i karakteristikama baterije svakog vozila. Vozila koja mogu iskoristiti pune performanse ultra-brze punionice u prosjeku mogu za oko 15 minuta napuniti bateriju do razine koja omogućava 200 kilometara vožnje.

„Ultra-brza punionica vozačima električnih automobila, našim sugrađanima i gostima, maksimalno skraćuje vrijeme stajanja na odmorištu i omogućuje im da što brže dođu do svojih odredišta. Zato planiramo na autocestama postaviti još nekoliko punionica ove ili još veće snage. Prvi smo u Hrvatskoj prepoznali važnost elektrifikacije prometa te smo do danas u hrvatskim gradovima, na međugradskim prometnicama i autocestama postavili više od 120 javnih ELEN punionica“, izjavio je Frane Barbarić, predsjednik Uprave HEP-a. Dodaje da HEP u ovom trenutku u realizaciji i planovima ima postavljanje više od stotinu novih punionica širom Hrvatske.

Komentirajte prvi

New Report

Close