FOTO: Glasali premijer i predsjednica, evo njihovih poruka

Autor: Poslovni.hr/H , 21. svibanj 2017. u 11:08
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović glasala je u nedjelju na biračkom mjestu br. 21 u Bauerovoj ulici u Zagrebu i pozvala hrvatske građane da u što većem broju izađu na izbore te ocijenila da su lokalni izbori “izuzetno bitni”.

"Biranje neposrednih zastupnika u jedinicama lokalne uprave i samouprave izuzetno je bitno. Osobno se zalažem za decentralizaciju Hrvatske i prenošenje ovlasti na jedinice lokalne uprave i samouprave i, naravno, na prenošenje financijskih sredstava što svakako jača ulogu vaših zastupnika kako u mjesnim odborima, gradskim i općinskim vijećima,  tako posebno gradonačelnika i župana", poručila je predsjednica Grabar Kitarović hrvatskim građanima.

Predsjednica Grabar-Kitarović stigla je na biračko mjesto u pratnji supruga Jakova Kitarovića.

 Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u nedjelju prijepodne glasao je na lokalnim izborima te kratko izjavio da želi da odaziv na izbore bude što veći jer se odlučuje o sastavu predstavničkih tijela najbližih građanima, koje odlučuju o konkretnim pitanjima vezanima uz bolji život građana.

Premijer kaže kako očekuje da što veći broj građana iskoristi svoje biračko pravo i participira na lokalnim izborima.

"Oni s važni. Riječ je o našim općinama, četvrtima, kao ovdje na Črnomercu, gradovima,  županijama, dakle, predstavničkim tijelima koja su najbliže i koja odlučuju o brojnim konkretnim  pitanjima stvaranja boljih uvjeta života diljem Hrvatske i zato bih zasta htio da odaziv bude što veći", rekao je Plenković u izjavi nakon što je glasovao na glasačkom mjestu na Trgu Francuske Republike.

 Na glasovanje je poveo i svoga sina, a nakon glasovanja otišao je na misu u čast blaženog Alojzij Stepinca u Zagrebačkoj katedrali.

Svoje poruke biračima uputili su i glavni kandidati za Zagreb gdje se vodi tijesna bitka za mjesto gradonačelnika.

Milan Bandić: Nikada nisam sumnjao u 'kliker' Zagrepčana

Aktualni zagrebački gradonačelnik i kandidat za šesti mandat na čelu Zagreba, Milan Bandić, glasao je u nedjelju ujutro, odmah po otvaranju birališta za lokalne izbore, na biračkom mjestu u Njegoševoj ulici 10 na Peščenici, te tom prigodom poručio kako nikada nije sumnjao u 'kliker' Zagrepčana i da će oni izabrati najbolje.    

Milan Bandić na biralište je došao u 7 sati ujutro u pratnji supruge Vesne i psa Rudija. 

Nakon glasanja, Bandić je na pitanje novinara o njegovim očekivanjima na izborima izjavio da može samo reći da Zagrepčani svake četiri godine imaju priliku birati. 

"Danas je 'praznik demokracije' u Zagrebu. Nikad nisam sumnjao u 'kliker' Zagrepčana. Oni će ponovno izabrati najbolje", poručio je Bandić. 

A na pitanje hoće li građanima uputiti poziv da izađu na izbore, Bandić je odgovorio da se to podrazumijeva.

"To se podrazumijeva, u što većem broju", istaknuo je Bandić.

Na novinarsku šalu da mu neće tako lako zaboraviti to što je na izbore izašao rano, u sedam ujutro, u nedjelju, Bandić je odgovorio da je kod njega uvijek sedam.

"Kod mene je uvijek sedam. I prošle godine smo bili u sedam. Dok drugi taru krmelje, ja se već vraćam sa Sljemena. Dok drugi misle, ja napravim. Ne treba biti posebno pametan, ni posebno lijep, samo treba biti posebno vrijedan, istrajan, imati željeznu volju i dijamantnu disciplinu. Voljeti ljude i služiti ljudima. Sve ostalo je priča", rekao je Bandić.

Milan Bandić kandidat je za gradonačelnika Zagreba i nositelj liste za zagrebačku Gradsku skupštinu stranke Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti, te Stranke međugeneracijske solidarnosti Hrvatske (SMSH), Zelene liste i Narodne stranke – Reformisti. 

Švaljek: Glasanje je najtiši, a najmoćniji instrument demokracije

Nezavisna kandidatkinja za zagrebačku gradonačelnicu Sandra Švaljek glasala je u nedjelju ujutro u Osnovnoj školi Marina Držića.

Pozivajući građane da iziđu na izbore rekla je kako je "glasanje najtiši, a zapravo najmoćniji instrument demokracije". 

"Na ovim izborima svi mi odlučujemo o onome što nas se direktno tiče – od klupice u parku do semafora na raskršću. I zato pozivam sve da glasaju", poručila je Švaljek.

Sandra Švaljek večeras će rezultate izbora čekati u Lounge baru Matis.

Mrak Taritaš: Ovo su izbori na kojima se bira budućnost Zagreba u slijedećih 20 godina

Kandidatkinja koalicije SDP-HNS-HSS-HSU-Naprijed Hrvatska-SU Anka Mrak Taritaš glasala je u nedjelju ujutro na biračkom mjestu u ulici Antuna Bauera 21 te je tom prigodom pozvala građane da izađu na lokalne izbore u što većem broju, uz poruku da se radi o važnim izborima na kojima se bira budućnost Zagreba kroz idućih dvadesetak godina.

"Na današnji dan su najinteresantniji izbori u Zagrebu u proteklih 16 godina. Alibi da netko neće izaći na izbore jer je glas propao ne vrijedi", kazala je Mrak Taritaš novinarima nakon glasanja.

Poručila je da bi svatko bi trebao izaći van i glasati jer je svaki glas izuzetno važan.

"Na današnji dan biramo budućnost Zagreba ne samo kroz slijedeće četiri godine nego kroz slijedećih dvadesetak godina", naglasila je Mrak Taritaš te je pozvala Zagrepčane da iskoriste svoje pravo i glasaju "jer su ovi izbori izuzetno važni".

Komentirajte prvi

New Report

Close