FOTO: Dva Rafalea nadletjela Zagreb, stigla i službena podrška Macrona za dva strateška cilja Hrvatske

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. studeni 2021. u 13:23
Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Zrakoplovi koji su poletjeli iz Francuske jako su se dobro čuli nad glavnim hrvatskim gradom, preletjevši ga u niskom letu. 

Dva borbena zrakoplova Rafalea kakve Hrvatska kupuje od Francuske preletjela su u četvrtak oko 13 sati Zagreb, nakon što su hrvatski premijer i francuski predsjednik izašli iz Banskih dvora kako bi ih zajedno pogledali.

Andrej Plenković i Emmanuel Macron prije toga su u zgradi vlade bilateralno razgovarali, potpisali novi Sporazum o strateškom partnerstvu i nazočili potpisivanju kupoprodajnog ugovora o eskadrili Rafala. Ugovor su potpisali ministri obrane dvije zemlje Mario Banožić i Florence Parly.

Zrakoplovi koji su poletjeli iz Francuske jako su se dobro čuli nad glavnim hrvatskim gradom, preletjevši ga u niskom letu.

Hrvatska od Francuske, prve vojne sile Europske unije, kupuje 12 rabljenih francuskih višenamjenskih borbenih zrakoplova tipa Dassault Rafale F3R, 10 jednosjeda i dva dvosjeda po cijeni od 999 milijuna eura koji će biti isplaćeni u pet obroka od 2022. do 2026. godine.

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Očekuje se da će prvi avioni u Hrvatsku stići krajem 2023. ili početkom 2024. godine.

Inače, francuski predsjednik Emmanuel Macron u četvrtak je podržao hrvatski ulazak u šengenski prostor i rekao da je Hrvatska provela potrebne reforme za ulazak u eurozonu, što su dva strateška cilja službenog Zagreba u dvije iduće godine.

“Francuska podupire ulazak Hrvatske u Schengen”, rekao je Macron.

Foto: Robert Anic/PIXSELL

“Kao prvo, Hrvatska je spremna, to je pokazala, ispoštovala je proces. Hrvatska je potvrdila da ima čvrstu organizaciju i sposobnost zaštite svojih granica, vanjskih granica Unije, u odnosu na borbu protiv krijumčarenja”, rekao je Macron na zajedničkoj konferenciji s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem.

Naglasio je da će ulaskom Hrvatske šengenski prostor biti učinkovitiji.

Premijer Plenković rekao je da je Hrvatskoj “bitna potpora Francuske na putu u Schengen i eurozonu”.

Kazao je i da je Hrvatska suglasna da se Schengen treba reformirati i tome će “kao buduća članica dati svoj doprinos”.

Hrvatska očekuje da bi pravni postupak donošenja formalne odluke za pristupanje Schengenu mogao početi u prosincu ove godine tijekom slovenskog predsjedanja EU-om, a konačna odluka donesena za vrijeme francuskog predsjedanja u prvoj polovici sljedeće godine.

Foto: Robert Anic/PIXSELL

“Znam da želite pristupiti eurozoni, da ste proveli potrebne reforme u vezi s tim”, dodao je Macron.

Posjet francuskog predsjednika Hrvatskoj predstavlja početak nove faze odnosa između Pariza i Zagreba, rekao je Plenković nazivajući Macrona “prijateljem” čemu je francuski predsjednik uzvratio rekavši da je hrvatski premijer “pravi, lucidni partnerom”.

Plenković i Macron potpisali su nakon razgovora u Banskim dvorima  Sporazum o strateškom partnerstvu koji je sveobuhvatan okvir za jačanje odnosa Hrvatske i Francuske.

Poseban element današnjeg posjeta i nove faze odnosa današnje je potpisivanje kupoprodajnog ugovora o kupnji francuskih Rafalea, rekao je Plenković, nakon što je sporazum potpisali ministri obrane dviju zemalja, Mario Banožić i Florence Parly.

“Na taj način jačamo sposobnosti hrvatske vojske, ratnog zrakoplovstva te dobivamo najmodernije zrakoplove”, naglasio je hrvatski premijer.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close