VIDEO/FOTO: Srušen vrh sjevernog tornja Katedrale, dizalica spustila odvojeni dio

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. travanj 2020. u 18:00
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

U 18 sati čula se kontrolirana eksplozija i počelo je uklanjanje sjevernog tornja Zagrebačke katedrale.

Alpinisti su se iza 15 sati počeli spuštati s tornja, pričvrstili su posebnu gurtnu na toranj i spustili se nakon čega je trebalo uslijediti završno odoborenje za detonaciju. No sajle su bile predugačke tako da se još moralo raditi na pripremi kontrolirane eksplozije. U 18 sati čula se detonacija i s mjesta na kojem je bio postavljen eksploziv vidio se dim. Potom se dronovima provjeravalo je li došlo do preciznog odvajanja, da bi dizalica mogla podići toranj. Sve je prošlo po planu, dizalica je odvojila vrh tornja i krenula ga spuštati na tlo.

Sjeverni toranj Katedrale oštećen je u potresu. Taj dio težak je čak 23 tone.

Podsjetimo, Damir Foretić, projektant obnove zagrebačke katedrale rekao je ranije da će dio sjevernoga tornja danas sigurno biti uklonjen te da je naoružanje eksploziva spremno i uskoro se kreće u akciju.

“Hrvatska vojska obavila je taj dio posla i još obavlja dio stvari, a sada se diže velika dizalica nakon čega će alpinisti zakačiti gurtne na nju te čim bude naoružanje kompletno postavljeno i spremno krećemo u akciju”, najavio je.

Foretić kaže da samo spuštanje ne bi trebalo trajati duže od 15-ak ili 20-ak minuta dok se ne prizemlji, a onda imamo posla da ga učvrstimo, on će ostati uspravan kakav jest. “Dolje smo napravili ležaj da ga možemo prihvatiti s poduporama”, dodao je.

Glavni projektant obnove katedrale arhitekt Damir Foretić obratio se medijima (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL)

Po njegovim riječima, ne zna se hoće li pri podizanju tornja eventualno doći do lomljenja manjih elemenata, što će se vidjeti kada bude spušten.

“Prognoza vremena je dobra, Meteorološki zavod poslao nam je satnicu na visini od sto metara koliko vjetar puše, zasad je sve u redu, nema nikakvog problema nadamo se da će tako ostati sunce je visoko nije ni vjetar jak”, ustvrdio je.

Izrazio je nadu da se neće ništa loše dogoditi. Radili su pokuse u dvorištu katedrale, profesori u laboratoriju na Rudarskom fakultetu, a vojska na svom poligonu. “To je posao koji nije čest na ovakvoj građevini i visini, nadamo se da će proći sve dobro”, rekao je, dodavši da se očekuje da će glasnoća biti poput Gričkog topa.

Kako je izjavio predstavnik vojske, postavit će se devet rupa eksploziva, te će se staviti eksploziv na jednu sajlu, povući glavni vod u toranj i nakon toga pospajati u jednu mrežu. Kada bude sve spremno odozdo, mjesto za aktiviranje će se aktivirati i odvojit će se gornji dio tornja.

Objašnjavajući vrstu i količinu eksploziva, rekao je da je riječ o plastičnom eksplozivu te da se koristi vrlo mala količina.

Komentirajte prvi

New Report

Close