Fortenova će zaživjeti 1. travnja, Agrokor čeka još pospremanja

Autor: Jadranka Dozan , 28. veljača 2019. u 22:01
Fabris Peruško i Irena Weber izvršni direktori nove Grupe/Robert Anić/PIXSELL

Brisanje Agrokora tek nakon što sva imovina i društva budu pripojena, što će potrajati barem godinu dana.

Agrokorova krovna kompanija odskora dobiva novo ime – Fortenova grupa.

Operativno će zaživjeti s datumom početka implementacije nagodbe utvrđenog za 1. travnja, kad će moći biti obavljen prijenos gospodarske cjeline pod izvanrednom upravom Agrokora na Fortenova grupu. Objava tog datuma očekuje se danas, s potvrdom Trgovačkog suda kojemu je zahtjev za objavom upućen nakon jučerašnje suglasnosti Privremenog vjerovničkog vijeća. U upravljačkoj strukturi nove grupe sadašnji izvanredni povjerenik Fabris Peruško i njegova zamjenica Irena Weber ostat će u ulozi izvršnih direktora – Peruško kao glavni izvršni direktor, a Weber kao glavna operativna direktorica.

Ime trećeg izvršnog direktora još nije definirano, a sukladno tzv. monističkom sustavu, nova grupa imat će i Upravni odbor zadužen za vođenje društva i postavljanje strategije, u kojemu će među ukupno devet članova (neizvršnih direktora) biti i dva ruska bankara – Maksim Poletaev i Sergei Volk, te Fabris Peruško. Od strane (odskora) dioničara "novog Agrokora" za Upravni odbor su kao neizvršni direktori predloženi i Daniel Boehi, Miodrag Borojević, Paul Foley, Kelly Griffith i Julian Michel, dok jedan predstavnik radnika još nije izabran.

Novi početak pod imenom Fortenova grupa ne znači, međutim, odmah i nestanak imena Agrokora, kao ni prestanak postupka izvanredne uprave jer prijenos na novu Grupu ne ide "automatizmom" za cijeli sustav Agrokora. Njegovo brisanje iz Sudskog registra slijedi tek nakon što sva imovina i društva budu pripojena, odnosno kad se utvrdi završetak postupka izvanredne uprave u svim sastavnicama. To će pak potrajati barem godinu dana, a moguće i više.

Usto, registracija prijenosa udjela u inozemnim kompanijama u vlasništvu Agrokora (njih 82 koje i nisu u režimu izvanredne uprave, a time ni nagodbe) obavljat će se sukladno zakonima i nadležnim jurisdikcijama. Od ukupno 159 kompanija u sastavu Agrokor grupe, u Hrvatskoj će kroz implementaciju nagodbe prvo proći njih 77 pod izvanrednom upravom. Od toga 45 kompanija za koje je proglašena insolventnost te su osnovana zrcalna društva (s dodatkom "plus" u nazivu) počinju s radom u Novoj grupi.

Istodobno, u starim, neodrživim društvima započinje "pospremanje" i proces pripajanja Agrokoru d.d. Udjeli 32 solventne kompanije u Hrvatskoj se prenose na Novu grupu, a po prijenosu udjela te kompanije izlaze iz postupka izvanredne uprave Mimo silnoga tehničkog posla, vodstvo Agrokora radi i na pripremama refinanciranja roll up kredita. Peruško o tome kaže samo da je to "proces koji traje", a sigurno je samo da će i taj posao potpisati Fortenova. 

Komentari (3)
Pogledajte sve

gdja ,weber se jucer zaplela onako brutalno kod sprajca..ukratko implemantacija neide glatko i to je dobro
ako se probudi pravo domoljublje kod mnogih institucija i lokalnih celnika to im nece uspjeti…potrudite se svi tko god ima poznanstva u navedenim istitucijama lokalnim sjedistima…neka im nedaju prijenos vlasnistva ,jer su tu stavku zaboravili stavit u LEX ,,jos jedna bitna stvar .rolap kredit dize kamatnu stopu mjesecno…dakle zuri im se to implementirati da se refinancira rolap ,,a rolap je taj cin kojim su proglasili drustva insolventna..da predaju za papar cjelu prehrambenu industriju …zivili…borba ne treba prestati ..ova pljacka nesmije proci .

Znači, Hrvatskoj ostaje firma sa dugovima a strancima nova bez opterećenja. Vrlo poštena odluka vlade, a radna mjesta su spašena za studente u Konzumu ili kako se već sada zove, i to od prvog aprila.

Grupa Borg postaje Fortenova 1. travnja. Koja simbolika.

New Report

Close