Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost JGL-u dodijelio 2,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava

Autor: Poslovni.hr , 18. lipanj 2018. u 15:31
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dodijelio je ukupna sredstva u iznosu od 269 milijuna HRK za projekte 77 hrvatskih kompanija.

Mate Poropat, direktor za farmaceutsko-tehničke operacije JGL d.d.-a potpisao je danas u ime kompanije s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ugovor o dodjeli besplatnih sredstava u sklopu poziva „Povećanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije u proizvodnim industrijama“.

Ugovor koji obuhvaća četiri projekta povećanja energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije vrijedan je ukupno 4.020.117,31 HRK, a JGL-u su dodjeljena sredstva u iznosu 2.514.426,58 HRK koja pokrivaju 63 posto ukupne vrijednosti projekta.

U povodu svečanog potpisivanja, održanog u sjedištu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Poropat koji je i voditelj projekta, zahvalio se Fondu koji je pratio i prethodna ulaganja JGL-a u povećanje energetske učinkovitosti u proizvodnji: „Naša kompanija kontinuirano radi na unaprjeđenju energetske učinkovitosti u proizvodnji i cjelokupnom poslovanju što je Fond prepoznao i podržao. Pridržavanje najviših standarda zaštite okoliša obveza je svake organizacije, a JGL-u koji je duboko utkan u život zajednice u Rijeci, to je dio kompanijskog DNA“.

JGL će odobrenim sredstvima realizirati četiri projekta. Prvi je izgradnja nove fotonaponske elektrane za vlastitu potrošnju, snage 180 kW, na krovu objekta u pogonu kompleksa Pharma Valley. Izravnom pretvorbom sunčeve energije u električnu, kompanija će ovom investicijom štedjeti 102.330,28 kWh godišnje, te istovremeno smanjiti emisije CO2 u iznosu od 24,03 tone godišnje.

Drugi je vezan uz sanaciju krova skladišta ulaznih materijala na lokaciji Svilno 1, s ciljem postizanja veće energetske učinkovitosti, odnosno održavanja temperaturnih uvjeta u prostorima ugradnjom nove krovne izolacije.

Slijedi projekt zamjene rashladnika sterilnih otopina s novim, energetski učinkovitijim.

Četvrti projekt vezuje se uz pripremu tople vode u odjelu sterilnih i nesterelnih otopina kojim će se povećati kapaciteti i ubrzati tehnološki procesi, a primarni izvor grijanja bit će toplinska pumpa, uz solarne kolektore.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dodijelio je ukupna sredstva u iznosu od 269 milijuna HRK za projekte 77 hrvatskih kompanija.

Komentirajte prvi

New Report

Close