Fond za obnovu zaprimio devet odluka o obnovi, uglavnom za Zagreb

Autor: Suzana Varošanec , 12. travanj 2021. u 12:02
Damir Vanđelić ravnatelj Fonda za obnovu Grada Zagreba/DAVORIN VIŠNJIĆ/PIXSELL

Ukupni troškovi Fonda u prva tri mjeseca iznosili su 182 mil. kn, od čega su 95% isplaćene naknade šteta uzrokovanih potresom.

Plan provedbe organizirane obnove – ugovaranje projektanata, izrada dokumentacije i radovi na obnovi, dostupan od ovog tjedna prema najavama na stranicama Fonda za obnovu Grada Zagreba, s obzirom na visinu štete od potresa u ožujku i prosincu od 127,6 milijardi kuna te brojnost zahtjeva, poslovi su desetljeća koji još – čekaju.

Ukupni troškovi Fonda u prva tri mjeseca iznosili su 182 mil. kn, od čega su 95% isplaćene naknade šteta uzrokovanih potresom. S druge strane, 6433 zahtjeva pristiglih je iz Sisačko-moslavačke županije, 1054 iz Zagreba, 351 iz Zagrebačke i 74 iz Krapinsko-zagorske županije te 5 iz Karlovačke.

U prvom kvartalu Fondu su za tri zagrebačke zgrade pristigla privremena rješenja (ovih dana još 6), no zahtijevaju tehničko-financijsku kontrolu.

Provest će je Fond te će predmete vratiti Ministarstvu kako bi se donijela konačna rješenja, ali da bi po njima konačno i mogao postupati, Vlada mora donijeti drugi program mjera koji definira procedure od rušenja do obnove.

Ono što izgleda ide brzo, prema ravnatelju Fonda Damiru Vanđeliću, isplate su za hitne intervencije, uz ekipiranje Vanđelićevog najužeg tima suradnika te ustroj ključnih službi.

Direktor Službe za pripremu dokumentacije za javnu nabavu je Saša Miroslavić koji je bio načelnik sektora javne nabave u Ministarstvu zdravstva, dok je direktor Samostalne službe za prevenciju prijevara Davor Iljkić 16 godina bio u MUP-u i kao vođa grupe u Službi gospodarskog kriminaliteta.

Miroslavić je u Fondu zadužen za transparentan način upravljanja nabavom. Prva kaznena prijava zbog sumnje na moguće kazneno djelo zlouporaba tijekom hitne intervencije, u visini neslužbeno 1,5 mil. kn, međutim, već je proslijeđena DORH-u.

Komentirajte prvi

New Report

Close