‘Fokus stavljamo na adekvatnu pripremu studenata za globalno tržište rada’

Autor: PD VL native tim , 12. prosinac 2023. u 14:35
Dr. sc. Irena Guszak, dekanica RIT Croatia/MISLAV MESEK

Dr. sc. Irena Guszak, dekanica RIT Croatia, govori koje to specifične prednosti studentima nudi studiranje na američkom koledžu u Hrvatskoj te je li vrhunsko obrazovanje rezervirano samo za bogate.

Osnovan 1997. godine na inicijativu tadašnjeg ministarstva obrazovanja u suradnji s prestižnim američkim privatnim sveučilištem Rochester Institute of Technology, RIT Croatia je pionir privatnog visokog obrazovanja u Hrvatskoj.

Fokus RIT Croatia je na stalnom obogaćivanju i usavršavanju postojećih studijskih programa kao i implementaciji novih, s ciljem stvaranja ponude koja će studentima omogućiti da postanu stručnjaci koje poslodavci aktivno traže. No kako to u stvarnosti funkcionira otkriva dekanica dr. sc. Irena Guszak.

Što danas čini visokoškolsku instituciju kvalitetnom? Što biste istaknuli kao jedinstvene značajke odnosno komparativne prednosti obrazovnog sustava RIT Croatia u odnosu na tradicionalne hrvatske fakultete? Koje to specifične prednosti studentima nudi studiranje na američkom koledžu u Hrvatskoj, u odnosu na stjecanje visokog obrazovanja na drugim, tradicionalnim institucijama u regiji?

Kvalitetu visokoškolskih institucija možemo promatrati i mjeriti s obzirom na razne čimbenike, no među najvažnije bih stavila adekvatnu pripremu nadolazećih generacija za dinamično i nepredvidljivo tržište rada te doprinos znanosti i društvu kroz istraživačke aktivnosti.

Elementima američkog obrazovanja koje nudi naše matično sveučilište kontinuirano doprinosimo kvaliteti visokog obrazovanja na lokalnoj sceni. U Hrvatskoj izvodimo poslovne i STEM studijske programe RIT-ja. Naši studenti po završetku studija stječu dvije diplome – američku, koju dodjeljuje RIT, i hrvatsku, koju dodjeljuje RIT Croatia.

RIT Croatia je institucija kojoj su studenti i studentsko iskustvo u središtu djelovanja. Kao i sve druge moderne, globalne institucije, fokus stavljamo na adekvatnu pripremu studenata za globalno tržište rada. To postižemo kroz:

– Akademsku izvrsnost: izvodimo vrhunske RIT-jeve studijske programe koji redovito zadovoljavaju europske i američke standarde kvalitete.

– Fokus na iskustveno učenje što uključuje i stjecanje stvarnog radnog iskustva tijekom studija kroz program stručne prakse u trajanju 400 – 800 sati

Uz cjeloživotno učenje izrazito je bitna multidisciplinarnost u obrazovanju jer omogućuje studentima da razvijaju kreativnost i inovativnost/MISLAV MESEK

– Multidisciplinarno i tzv. T-shaped obrazovanje kroz adekvatnu kombinaciju predmeta specijalističkih znanja i općih znanja te adekvatan razvoj tvrdih i mekih vještina.

– Sveobuhvatni sustav podrške studentima koji, uz nastavnike uključuje brojne savjetnike kao što su specijalisti za upise, akademski savjetnici, karijerni savjetnici, studentski pravobranitelj i slično.

– Pripadnost globalnom sveučilištu – uz prilike koje nudi Erasmus+, naši studenti imaju priliku provesti semestar ili dva na kampusima RIT-ja u Rochesteru i Dubaiju.

– Stručne, kvalificirane i studentima predane nastavnike i administraciju. Kontinuirano praćenje razine zadovoljstva studenata te pozitivnog word-of-mouth marketinga koji su godinama stabilni i visoki, govori o kvaliteti iskustva koje pružamo.

Dodatno, stopa zaposlenja i/ili nastavka obrazovanja naših diplomiranih studenata unutar 6 mjeseci nakon diplome također je konzistentno visoka već godinama.

Svi ovi podaci pokazuju da su da je naš najbolji marketing – naša kvaliteta.

Prema vašem mišljenju, kakvo obrazovanje treba biti da pripremi studente za potrebe tržišta rada sadašnjosti i budućnosti? Za čim se RIT Croatia vodi kod osmišljavanja svojih obrazovnih programa kako bi osigurao da studenti na globalno tržište rada izađu konkurentni i dobro pripremljeni?

Govorimo o sustavu koji mora biti agilan i dinamičan. Uz cjeloživotno učenje izrazito je bitna multidisciplinarnost u obrazovanju jer omogućuje studentima da razvijaju kreativnost i inovativne pristupe u rješavanju problema.

Konačno, iskustveno učenje i kvalitetni kontakti s industrijom tijekom studija omogućuju studentima da primjene svoje znanje u stvarnim situacijama, što ih čini spremnijima za ulazak na tržište rada. Naš fokus je na stalnom obogaćivanju i usavršavanju postojećih studijskih programa kao i implementaciji novih, s ciljem stvaranja ponude koja će studentima omogućiti da postanu stručnjaci koje poslodavci aktivno traže.

Kod razvoja obrazovnih programa ključni su anticipacija trendova u industrijama koje su vezane uz područja naših studijskih programa, trendova na (globalnom) tržištu rada kao i suradnja s raznolikim dionicima iz akademske i neakademske zajednice. Posebno ističemo blisku suradnju s kolegama s drugih kampusa RIT-ja te industrijskim partnerima. Naša mreža partnera uključuje više od 500 tvrtki iz brojnih industrija u Hrvatskoj i svijetu.

Ipak, studiranje na RIT Croatia mnogima je, usprkos prethodnom stupnju obrazovanja, ambiciji i talentu financijski nedostupno što se na kraju svodi na to da ipak nemamo svi istu priliku. Možete li nam reći nešto više o tome – ima li RIT Croatia neki sustav headhuntinga među darovitim učenicima i imate li npr. razrađen sistem stipendiranja koji bi i onima tanjeg džepa pružio priliku da studiraju na ovoj prestižnoj instituciji?

Naši studijski programi iznimno su atraktivni talentiranim učenicima koji žele studirati u dinamičnom, globalnom okruženju.

Međutim, svjesni smo da je financijska dostupnost brojnih kvalitetnih proizvoda i usluga, pa tako i visokog obrazovanja, ponekad izazov. Od samih početaka poslovanja u Hrvatskoj nudimo programe financijske pomoći i stipendija. Godišnje izdvajamo 750 000 eura za spomenute programe za nove i postojeće studente.

Prošle godine, više od 90 posto kandidata – novih studenata, koji su se prijavili za financijsku pomoć, dobilo je djelomičnu stipendiju ili financijsku podršku od RIT Croatia. Uz to, zadnjih godina uz pomoć partnera iz industrije i privatnih donatora nudimo nekoliko punih stipendija najboljim studentima čime dodatno osiguravamo da oni najbolji i najambiciozniji nađu put do vrhunskog obrazovanja!

* Sadržaj omogućio RIT Croatia

Komentirajte prvi

ORGANIZATOR
Glavni partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner

New Report

Close