Fleet zbog 20% više rezervacija očekuje bolju sezonu

Autor: Darko Bičak , 25. veljača 2015. u 22:00
Nadaju se rastu u segmentu luksuznih vozila

Velik rast očekuju u najmu luksuznih vozila, ponajprije u Dubrovniku.

U zagrebačkoj rent-a-car agenciji Fleet, koja je uvelike prisutna na Jadranu, ove godine očekuju puno bolju turističku sezonu od prošlogodišnje, što bi trebalo utjecati i na više iznajmljenih vozila.

Optimizam temelje na najavama partnera sa stranih tržišta koji izvješćuju o povećanom broju rezervacija, a procjenjuje se da ih ima i 20 posto više nego u zadnje dvije godine. Iz Fleeta, koji posluje u sklopu TRCZ grupe, kažu da su ranije najave za ovu sezonu bile više na tragu lanjskih rezultata, ali da se to promijenilo u posljednjih mjesec dana te sada ima naznaka da bi sezona za rent-a-car mogla biti uspješnija. Ipak napominju da se sadašnji porast rezervacija vozila ne mora nužno preslikati i na samu sezonu jer se uvijek mogu dogoditi nepredviđene situacije.

Isto tako, kažu u toj agenciji, rezervacije u nekom trenutku mogu i stati, pa i pasti, ali vjeruju da će u nekim segmentima tog najma, pogotovo luksuznih vozila, ponajprije u Dubrovniku, gdje se to pojačano traži, ostvariti bolji rezultati. Govoreći o potražnji za rent-a-carom ističu da se u Hrvatskoj ljeti, ali i tijekom cijele godine, najviše traže manja i kompaktna vozila s dizelskim pogonom, i to u prosjeku najma između tri do sedam dana, odnosno najviše vozila se renta na šest dana.

Najveći broj najmova imaju iz udaljenih zemalja, u prvom redu turista koji u Hrvatsku stižu zračnim prijevozom, u čemu prednjače Amerikanci i Kanađani, a blizu su im i Rusi, čiji najam vozila raste unatoč njihovom manjem broju dolazaka i noćenja u Hrvatskoj u posljednje dvije godine. Za cijene rent-a-cara u Hrvatskoj tijekom sezone na tragu su standarda svih konkurentskih zemalja, ali su znatno niže izvan sezone, pa čak i među najnižima u Europi zbog, prema njihovoj ocjeni, jake konkurencije i dampinga. Fleet je među pet vodećih rent-a-carova u Hrvatskoj, a prošle je godine imao je promet nešto veći od 80 milijuna kuna. Godinu prije prihod jim je bio 45,4 milijuna kuna.  

Komentirajte prvi

New Report

Close