Fitch bi mogao stopama S&P-a, u pripremi već nove obveznice

Autor: Jadranka Dozan , 28. travanj 2019. u 22:01
Računa se da će država na međunarodno tržište izaći u lipnju, ali već sada pomno prati tržišta/Borna Filić/PIXSELL

Dok je Moody’s samo poboljšao izglede hrvatskog rejtinga, iz Fitcha je 7. lipnja izgledan investicijski rejting.

Za razliku od Standard & Poor'sa, svjetski najutjecajnije agencije za kreditni rejting koja je Hrvatskoj nakon šest godina vratila investicijski rang (trostruki B), u Moody'su su samo poboljšali izglede za iduću reviziju, ali samu ocjenu nisu podigli zadržavajući je do daljnjega u podinvesticijskom razredu.

Dio analitičara kaže kako su u Moody'su uobičajeno konzervativniji i "teži" u pomicanjima rejtinga. Ako su u Vladi i očekivali ipak više, javno su mahom isticali poboljšanje izgleda koje je premijer Andrej Plenković doživio kao "znak ohrabrenja za ekonomsku politiku Vlade". Od vodeće trojke globalnih rejting agencija s revizijom se ove godine još nije oglasio Fitch. On će se očitovati početkom lipnja (7. lipnja).

Kako trenutna ocjena te agencije za Hrvatsku odgovara gornjem razredu podinvesticije skale (BB+), i to uz pozitivne izglede, izgledno je da bi, poput S&P-a, za 40-ak dana i Fitch Hrvatsku mogao vratiti u investicijski rang ili, kako kažu u Katančićevoj, "tamo gdje joj je mjesto", a što sugeriraju i razine tržišnih prinosa na državni dug. Niže premije rizika očituju se u prinosima koje investitori traže, a na hrvatski 10-godišnji dug prinosi su već neko vrijeme ispod 2% – trenutno oko 1,85%. Tržišta su, dakle, već mahom akceptirala ključne opaske i S&P-a i Moody'sa u pogledu javnih financija, rizika te potencijala i ograničenja rasta. 

Utoliko je vraćanje investicijskog rejtinga i važnije s aspekta proširenja baze potencijalnih kupaca hrvatskih državnih obveznica, budući da dio institucionalnih investitora ima i npr. statutarne prepreke za ulaganja u "papire" podinvesticijskog rejtinga. Kako bilo, nakon S&P-ova vraćanja investicijskog rejtinga, kao i solidnih brojki koje je donijelo nedavno izvješće o saldu proračuna opće države u 2018. (758 mil. kuna suficita) te razini javnog duga (74,6% BDP-a) u Ministarstvu financija polako su već krenuli s pripremama novog izlaska na tržište obveznica.

Iako dospijeća obvezničkog duga nema sve do studenoga (euroobveznica od 1,5 mlrd. USD iz 2009. a potom i domaća iz 2004. od milijardu eura), u Katančićevoj već pomno prate situaciju. Kako doznajemo, već su odradili i poziv na davanje ponuda za aranžiranje novog izdanja (od okvirno 1,25 mlrd. eura), a rok za prijave istekao je prošlog četvrtka. Računa se da bi država mogla na međunarodno tržište izaći u lipnju, a procijeni li se povoljnim trenutkom, moguće i malo prije.

Komentirajte prvi

New Report

Close