Fiskalno vijeće još bez frontmena

Autor: Jadranka Dozan , 17. srpanj 2019. u 22:00
Sabor članove Povjerenstva bira na 5 godina/P. Macek/PIXSELL

Na ponovljenom natječaju 5 kandidata, ali nijedan ‘pravi’.

Za izbor čelne osobe Povjerenstva za fiskalnu politiku, neovisnog stručnog tijela koje propituje ključne ekonomske politike Vlade, morat će se, izgleda, tražiti "treća sreća".

Po isteku roka za prijave na ponovljeni natječaj iz saborskog su Odbora za financije i državni proračun prije nekoliko tjedana izvijestili da se u drugom pokušaju za čelnu funkciju (nakon propalog prvog bez ijedne prijave) prijavilo pet interesenata.

No, izbor očito nije bio zadovoljavajući, pa su prošli tjedan saborskim zastupnicima na očitovanje proslijedili samo prijedlog imena članova Povjerenstva za idućih pet godina.

Novo-stari sastav u Saboru je prihvaćen glatko, a prema prijedlogu Odbora u njemu će i dalje biti, primjerice, Vesna Kasum iz Državnog ureda za reviziju, kao i Vjekoslav Bratić iz Instituta za javne financije.

Za predstavnik HNB-a u tom neovisnom stručnom tijelu izabran je Maroje Lang, a vodstvo zagrebačkog Ekonomskog instituta za novi je mandat člana povjerenstva umjesto Danijela Nestića delegiralo samu ravnateljicu Marušku Vizek.

Novi članovi u ime ekonomskih i pravnih fakulteta su Domagoj Karačić (Osijek) i Zoran Šinković (Split). Objava novog natječaja za profesionalnu funkciju predsjednika Povjerenstva sa statusom državnog dužnosnika tek se očekuje. 

Komentirajte prvi

New Report

Close