Fiskalizacija: Trgovina u travnju na -36 posto, ukupan pad 44 posto

Autor: Jadranka Dozan , 24. travanj 2020. u 06:13
U turističko-ugostiteljskom sektoru, 20-ak dana travnja ove godine samo 91,5 milijuna kuna računa ili 91,5 posto manje nego lani/Hrvoje JelaviĆ/PIXSELL

Iz izvješća Porezne proizlazi da je on u svim djelatnostima od početka travnja bio nepunih 6 milijardi kuna.

U svim djelatnostima iz sustava fiskalizacije prošli je tjedan u odnosu na isti lanjski iznos izdanih računa pao za čak 52%, pri čemu je u trgovini na malo i veliko pad bio 47%, pokazuju najnoviji podaci Porezne uprave.

To je osjetno veći međugodišnji pad nego u drugom travanjskom tjednu (kad je bio 34% ukupno, a 24% u trgovini), a razlog tome je što je ove godine Uskrs tj. predblagdanska potrošnja bila tjedan ranije.

Utoliko realniju sliku recentnog pada daju usporedbe prva tri travanjska tjedna. A iz izvješća Porezne proizlazi da je on u svim djelatnostima od početka travnja bio nepunih 6 milijardi kuna, što je 44% ili 4,58 milijardi kuna manje nego u prvih 20-ak dana lanjskog travnja.

Pritom je u trgovini u protekla tri tjedna fiskalizirani promet bio 36% ili 2,68 milijardi kuna manji nego u usporedivom razdoblju lani (4,74 prema 7,42 milijarde).

U turističko-ugostiteljskom sektoru, tj. djelatnosti pružanja usluga smještaja te pripreme i usluživanja hrane) iz tjedna u tjedan međugodišnje usporedbe potvrđuju više nego desetkovane brojke.

Tako je već u tri travanjska tjedna 2019. fiskalizirano blizu milijardu kuna računa (956 milijuna), a u 20-ak dana travnja ove godine samo 91,5 milijuna ili 91,5 posto manje nego lani.

Komentirajte prvi

New Report

Close