Fiolić nagomilao više od 50 milijuna kuna gubitaka

Autor: Saša Paparella , 25. rujan 2014. u 13:33
Stjepan Fiolić zatvorio je svoje mesnice unatoč predstečajnoj nagodbi/Antonio Bronić/PIXSELL

Fioliću je promet u dvije godine pao s 95 na 44 milijuna kuna, a sve četiri tvrtke su mu gubitaši.

Bez ikakve najave, preko ljeta zatvorene su sve, ili skoro skoro sve mesnice Fiolić, u vlasništvu nekadašnjeg saborskog zastupnika HDZ-a Stjepana Fiolića.

Od nekadašnjih desetak mesnica, smještenih u Zagrebu i okolici, navodno radi još samo jedna.Paralelno je ovog ljeta nad tvrtkom Mesnice Fiolić otvoren postupak predstečajne nagodbe zbog 82,6 milijuna kuna duga. I dok druge tvrtke koriste taj postupak za nastavak poslovanja, u ovom slučaju vlasnik to nije napravio, zbog specifičnih okolnosti u kojima se i on i tvrtka nalaze. Stjepan Fiolić, najpoznatiji hrvatski mesar, uhićen je u travnju 2012. zbog afere Planinska. Prema tvrdnjama tužiteljstva, na nagovor tadašnjeg premijera Ive Sanadera početkom 2009. Fiolić je zgradu u vlasništvu Mesnica Fiolić za 79,9 milijuna kuna, odnosno po cijeni dvostruko većoj od tržišne, prodao Ministarstvu regionalnog razvoja, pri čemu je državni proračun navodno oštećen za 37,9 milijuna kuna.

Na zahtjev Uskoka Županijski sud u Zagrebu Fioliću je tada blokirao svu imovinu. Mesnice Fiolić, čija je vrijednost procijenjena na više od 20 milijuna kuna, nastavile su normalno poslovale sve do ovih dana.Ima li zatvaranje mesnica veze s namirenjem te štete, namjeravaju li se Fiolići i dalje baviti s mesnim biznisom te kako sada plasiraju meso sa svojih farmi, pitali smo Katicu Fiolić, suprugu Stjepana Fiolića, donedavnu direktoricu Mesnica Fiolić i aktualnu direktoricu nove obiteljske tvrtke Fiolić d.o.o., osnovane lani na istoj adresi u mjestu Hrašće Turopoljsko. Ne bih ništa komentirala. Bit će vremena za komentare", bilo je sve što nam je u telefonskom razgovoru rekla Katica Fiolić.Tvrtki Mesnice Fiolić promet je u zadnje dvije godine, otkako je vlasnik bio uhićen, drastično pao – nakon 95,5 milijuna kuna u 2011., u 2012. su imali 66 milijuna a lani 44,5 milijuna kuna prihoda. Mesnice su 2012. postale gubitaš, a u zadnje dvije godine ukupni minus bio je veći od 15 milijuna kuna.

 

44,5milijuna

kuna iznosio je lani prihod Mesnica Fiolić

Od oko 150 zaposlenih ostalo ih je manje od stotinu, a sada je neizvjesna i njihova sudbina. Dio poslovanja i zaposlenika očito je prebačen na novoosnovanu tvrtku Fiolić d.o.o., koja ima 91 zaposlenika, 7,8 milijuna kuna prihoda te također posluje u minusu. U zadnje vrijeme Fiolić d.o.o. triput je bio u blokadi, a ova zadnja traje već dva tjedna.Stjepan Fiolić povezan je s još nekoliko tvrtki, od kojih su tri farme. Na dvije se uzgaja junad- na Farmi Jelas pokraj Hrvatske Dubice, te na Farmi Vukovina Fiolić, u okolici Velike Gorice. U Jelasu su se prihodi u kratkom vremenu prepolovili, sa 50-ak na 25 milijuna kuna, a gubici su u zadnje dvije godine dostigli 13,5 milijuna kuna. I Farma Vukovina Fiolić je 2013. završila s milijun kuna gubitka.

Na trećoj farmi, u zagorskim Dubravicama, uzgajaju se svinje. Farma Dubravica d.d. postoji od 1968. godine, a Mesnice Fiolić postale su njenim vlasnikom 1998. Zbog duga od 11 milijuna kuna Dubravica je ove godine ušla u postupak predstečajne nagodbe, a vjerovnici su u kolovozu prihvatili plan financijskog restrukturiranja. U samo dvije godine prihodi Dubravice su pali sa 42,4 na 3,6 milijuna kuna, u zadnje tri godine gubitak je bio 22 milijuna kuna.S Fiolićem je povezan i križevački Centar za reprodukciju u stočarstvu Hrvatske (CRSH), koji se spominje u aferi Planinska, uz Mesnice Fiolić kao jedna od dviju tvrtki preko kojih je izvlačen novac. Centar dobro posluje, lani je imao 21,4 milijuna kuna prihoda i 5,6 milijuna kuna dobiti.

Ta tvrtka sa 30-ak zaposlenih ima zanimljivu vlasničku sutrukturu – suvlasnici su Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO), Stjepan Fiolić i Mesnice Fiolić.Tijekom suđenja za Planinsku Fiolić je, kao suoptuženik, priznao da je Ivi Sanaderu predao oko 17,3 milijuna kuna stečenih nezakonitom kupoprodajom zgrade u Planinskoj, i to tako da mu je u kartonskim kutijama za hrenovke odnio milijun eura i deset milijuna kuna."Početkom 2009. Sanader me pitao koliko sam platio Planinsku.

Odgovorio sam – šest milijuna eura, a on je rekao da bi cijena mogla biti osam do osam i pol milijuna eura. Upozorio sam ga da je 2,5 milijuna eura razlike previše, ali on je inzistirao", izjavio je tijekom suđenja Fiolić, dodajući kako je pristao na Sanaderove uvjete jer se htio rješiti zgrade u Planinskoj, a ujedno Sanaderu nije znao reći ne. Novac od prodaje zgrade ostao je u Fiolićevim tvrtkama, a on je osobno u svibnju 2009. Sanaderu odnio svoju ušteđevinu u tom iznosu. Fiolić je na suđenju napomenuo da je zbog toga imao problema sa svojom suprugom, koja se zaprijetila da će sve ispričati Uskoku, ako on to sam ne učini. Suđenje za Planinsku nastavlja se u listopadu. 

Komentari (7)
Pogledajte sve

Takve tipove treba staviti u zatvor i da rade po poljima ili na baušteli dok ne vrate i posljednju lipu. Ali kako je on HDZ-ovac može dobiti samo rad za opće dobro. Sramota od države i sudstva….

Ima dobre konzultante….

” navodno radi još samo jedna..”..valjda bi novinar trebao biti informiran a ne za tako jednostavno provjerljive informacije pisati “navodno…”. Pored njegovih osobnih problema zatvaranjemesnica je trend jer ih imaju svi veći centri i dosta su jeftiniji. I nekad veliki Gavrilović zatvorio je sve mesnice….

Pametno ,to bi napravio svaki normalni krim. u ovoj državi,kad su mu sjeli na imovinu koja vrijedi cca 20 milja kuna a on ostane državi dužan 50 milja kuna, to znaći da je opet zaradio na ovrhi i obmani 30 milja kuna i opet će otuđmaniti državu legalnim putem . To nije loše to je vrlo pametna ideja i tako trebamo svi raditi za boljitak lijepe naše .Tvrtka će tobože propasti otići u stećaj ljudi na ulicu a on će kad to sve prođe i kad jaganjci utihnu opet otvorit firmu na kćer ili sina i opet nosat lovu tim istima čim dođe na vlast dođe istosmjerna opcija jer netko treba finacirati sve te kampanje i sve te dann gube cijeli život a budale ih hrane, glasaju za njih i plačaju porez da bi krim. opstali na vlasti i prodavali iluzije na Tv u i u saboru kako će narodu biti bolje a mi vidimo svakog dana da je narodu sve bolje i bolje da i državi cvjetaju ruže ..

New Report

Close