Finci i Encro osigurali 126 milijuna eura za dvije vjetroelektrane

Autor: Suzana Varošanec , 16. kolovoz 2022. u 22:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Ukupni kapacitet od 111 MW, dovoljnim za napajanje 85.000 kućanstava.

Krenula je realizacija projekta ukupno vrijednog 126 milijuna eura u sklopu kojeg će se graditi dvije nove vjetroelektrana u Zadarskoj županiji, koje će za čak 10 posto povećati količinu proizvedene električne energije iz obnovljivih izvora (OIE).

Specifično je što se financira na tržišnim osnovama -bez državnih poticaja. Posrijedi su dvije kopnene vjetroelektrane koje niču u zadarskoj regiji, sa zajedničkim ukupnim mrežnim kapacitetom od 111 MW, dovoljnim za napajanje 85.000 kućanstava.

Banke udružene u financiranju
Pritom prvi put zajedno na ovom joint venture ulaganju nastupaju partneri finski fond Taaleri Energia SolarWind II i hrvatska tvrtka Encro kojoj ne na čelu direktor Iljko Ćurić, čija je prva vjetroelektrana u RH u rad puštena prije više od 10-ak godina.

43

milijuna eura odobrio je za ovaj projekt i EBRD i time debitira na domaćem tržištu energije dobivene iz vjetra

Suvlasnici su u tvrtki Kunovac (u istom omjeru) kojoj je za navedeni OIE projekt EBRD odobrio zajam od 43 milijuna eura. Dodatno je zanimljivo da je ovo u Hrvatskoj prvi projekt OIE koji je, ističu iz europske banke, razvijen izvan sheme subvencija za OIE.

Ujedno predstavlja i prvo EBRD-ovo ulaganje u vjetroelektrane u Hrvatskoj. U financiranju projekta sudjeluje “sindikat” banaka: Uz EBRD to su i Zagrebačka banka te HBOR, a kroz svoju polugu EBRD očito i tako pomaže ubrzati prijelaz Hrvatske na čistu energiju.

Prema generalnom direktoru Taaleri Energia, Kai Rintalu, zadarski projekt vjetroelektrana povećava broj ulaganja iz fonda Taaleri SolarWind II na 11 i pokazuje njihovu stalnu predanost jugoistočnoj Europi kao ključnom ciljnom tržištu za njihove sadašnje i buduće fondove za obnovljivu energiju.

“Oduševljeni smo što s našim partnerima iz Encroa ulazimo na hrvatsko tržište. Hrvatska ima izvrsne obnovljive izvore energije i drago nam je što možemo pomoći u proširenju energetske neovisnosti Hrvatske”, kazao je Rintal.

Taaleri Energia snažan je partner kao dio Taaleri grupe uvrštene na burzi u Helsinkiju, a razvija projekte obnovljivih izvora energije i upravlja fondom. Imaju jedan od najvećih namjenskih timova za ulaganja u vjetar i solarnu energiju u Europi i portfelj od 2,8 GW solarne i energije vjetra u Europi, SAD-u i na Bliskom istoku.

Rintal

Oduševljeni smo što s našim partnerima iz Encroa ulazimo na hrvatsko tržište.

Fond Taaleri SolarWind II, koji je moguće partner tvrtke Encro i u drugim projektima koje razvijaju, inače je peti i najnoviji fond privatnog kapitala Taalari Grupe, a koji se fokusira na OIE. S EBRD-om imaju razvijenu suradnju, te je ovo treći projekt u kojem EBRD podržava ulaganja fonda Taaleri Energia u vjetroelektrane, odnosno nakon ulaganja u Poljskoj i Srbiji.

Grupacija Encro i partnerska društva dosad su uspješno izgradila projekte ukupne snage 142 MW te za iste provode aktivnosti održavanja i vođenja pogona, dok u razvoju do ovog projekta imaju još više od 350 MW projekata vjetroelektrana, kao i 300 MW projekata sunčanih elektrana.

Krenula gradnja
Projekt vjetroelektrane u zadarskoj regiji u fazi je izgradnje koja je krenula ove godine, a komercijalni pogon se očekuje 1. siječnja 2024., što znači uključenje u mrežu i proizvodnju električne energije. Vjetroelektrana planira sklopiti dugoročni ugovor o otkupu za značajan dio proizvedene električne energije.

Encro pruža i usluge upravljanja izgradnjom tijekom faze izgradnje, te usluge tehničkog i komercijalnog upravljanja tijekom operativne faze, ać Nordex će biti odgovoran za održavanje turbina prema 30-godišnjem ugovoru.

U proteklom razdoblju u RH su izgrađene vjetroelektrane koje nose 1000 MW instalirane snage, dok električnom energijom napajaju više od pola milijuna kućanstava. U ukupnom energetskom miksu u Hrvatskoj sudjeluju s 11%.

Kako je taj udio na razini EU 15%, procjenjuje se da Rh ima kapaciteta da brzo izgradi još barem 5000 MW projekata ukupno gledano iz OIE, pod uvjetom da se otklone administrativne barijere.

Komentirajte prvi

New Report

Close