Financijski vjerovnici forsiraju rješenje jer ne žele parnice

Autor: Suzana Varošanec , 24. svibanj 2018. u 22:00
Među onima koji su inzistirali na pregovorima je i ruski Sberbank/REUTERS

U sljedećih 10 dana očekuju se individualni sporazumi, a onda i cjelovit popis tražbina.

Agrokorove financijske vjerovnike na terenu pravnih i na oko tehničkih procedura vezano za glasovanje o nagodbi, čini se, najviše brine to što do tog ročišta, krajem lipnja, oni ne mogu znati što će sud reći po pitanju osporavanja i prava glasa tih vjerovnika.

Upućeni u aktualna zbivanja navode da je posrijedi velika nesigurnost zbog čega se traži rješenje u pregovorima između izvanrednog povjerenika i predstavnika osporavatelja.  Među njima prvi istican je slučaj Agram Grupe kao osporavatelja jamstava, pa je izgleda povjerenik Peruško u pregovore krenuo na nagovor financijskih vjerovnika, među kojima i Sberbanka. Mogućnost parničenja, koja ako se ne riješi nagodbom ili izvan nje može trajati godinama, nije u interesu velikih međunarodnih vjerovnika, unatoč rezervacije potraživanja koja bi se naplatila ovisno o uspjehu u sporu. 

Pravnici, međutim, pozivajući se na Stečajni zakon, potvrđuju da je oprez moćnih vjerovnika opravdan jer navode da osporeni vjerovnici automatski ne dolaze do gubitka prava glasa temeljem toga što ih je VTS uputio na parnicu. To nije nužno tako navode, te pojašnjavaju da će po SZ-u sud odlučiti na ročištu za glasovanje tko od osporenih ima pravo glasa, a tko ne. To pak znači i da će osporeni vjerovnici od Agrama ili obvezničari od Adrisa, do ročišta kad će se glasovati doista biti na iglama.

To je s jedne strane velika neizvjesnost, navodi naš izvor, pa kaže da je, ako se individualna nagodba postigne, legitiman interes tih vjerovnika, što posebice vrijedi za one financijske koji imaju "super senior" status jer istekom lexa, mogao bi se aktivirati cijeli roll-up. Doznaje se i da su svi vjerovnici koji su to željeli uvidom u spis mogli vidjeti jučer objavljeni podnesak Agram Investa u kojem je zatražena objava poziva da se povjerenik i uprave operativnih kompanija očituju o mogućnosti podnošenja tužbi radi pobijanja jamstava.

Kako je Agrokor u podnesku potvrdio, svoje pozicije ne otkriva, a sporazum čeka rasplet u idućih 10 dana. To je i rok u kojem će TS-u biti predan cjelovit popis svih tražbina od prije 10. travnja 2017., a isplaćenih tijekom postupka. Po njemu će sud sastaviti popis vjerovnika i prava glasa. Popis isplaćenog je 95% gotov, a obuhvaća nekoliko desetaka tisuća transakcija na razini svih 77 društava. Nepoznanica je i hoće li glasovanje vjerovnika biti na sudskom ročištu, i u tom slučaju gdje, ili će ipak biti pisanim putem.  

Komentirajte prvi

New Report

Close