Fina zaprimila 1.048 zahtjeva za pokretanje osobnog bankrota: Evo gdje ih je najviše

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. listopad 2017. u 09:12
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Inače, zakon kojim je omogućen osobni bankrot – Zakon o stečaju potrošača – stupio je na snagu 1. siječnja 2016. godine i po njemu taj postupak mogu zatražiti građani ili obrtnici, odnosno osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost.

Od početka prošle godine, kada je zakonom omogućen osobni bankrot, Financijska agencija (Fina) zaprimila je 1.048 zahtjeva za pokretanje izvansudskih postupaka koji prethode stečaju, a u 699 slučajeva izdane su potvrde o neuspjelom sklapanju nagodbi dužnika s vjerovnicima, dok su u 16 slučajeva sklopljeni izvansudski sporazumi, izvijestili su iz Fine.

Prema podacima Fine, od 1. siječnja 2016. do 16. listopada 2017. pokretanje izvansudskog postupka zatražilo je 1.043 građana i pet obrtnika, odnosno osoba koje obavljaju samostalnu djelatnost, a ukupan iznos prijavljenih dugovanja premašuje 650 milijuna kuna. 

Naime, uz zahtjev za pokretanje postupka, dužnik mora priložiti i popis svoje imovine te ukupnih neplaćenih obveza. Iz tih popisa proizlazi da su osobe koje su zatražile pokretanje postupka navele kako imaju ukupno 6.057 vjerovnika, a duguju im ukupno 650,52 milijuna kuna.

Najviše, 564 postupaka, pokrenuto je pred savjetovalištima u Zagrebu, a slijede Osijek s 87 predmeta, Pula sa 72 predmeta i Rijeka, u kojoj je stečaj zatražilo 46 osoba.

Na Zagreb se odnosi i najveći dio prijavljenih nepodmirenih obveza – 294,5 milijuna kuna, a slijedi Split u kojem je u 45 predmeta prijavljena dugovanja od oko 88,6 milijuna kuna.

U postupcima pokrenutim u savjetovalištu u Osijeku prijavljena su dugovanja u iznosu od 46,78 milijuna kuna, a na četvrtom mjestu po iznosu prijavljenih obveza je savjetovalište u Dubrovniku, u kojem je u 13 postupaka prijavljeno više od 38 milijuna kuna dugovanja. 

U Zagrebu je, prema podacima Fine, izdano i najviše potvrda o neuspjelom sklapanju izvansudskog sporazuma – 312 od ukupno njih 699. Na drugom je mjestu Osijek sa 57 potvrda o neuspjelom sklapanju izvansudskog sporazuma, dok je treća Pula  sa 42 potvrde. 

Inače, zakon kojim je omogućen osobni bankrot – Zakon o stečaju potrošača – stupio je na snagu 1. siječnja 2016. godine i po njemu taj postupak mogu zatražiti građani ili obrtnici, odnosno osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost.

Da bi se postupak pokrenuo, osoba mora biti nesposobna najmanje 90 dana uzastopno ispuniti jednu ili više dospjelih novčanih obveza u ukupnom iznosu većem od 30 tisuća kuna.

Stečaj potrošača može zatražiti i obrtnik, pod uvjetom da nema više od 20 vjerovnika, da ne duguje više od 100 tisuća kuna, nema obveza iz radnih odnosa koje proizlaze iz obavljanja djelatnosti te nije već pokrenuo predstečajni ili stečajni postupak.

Postupke stečajeva potrošača vode sudovi, no zakon određuje da se prije pokretanja sudskog postupka u izvansudskom postupku pokuša postići nagodba između dužnika i vjerovnika, i to u jednom od 21 savjetovališta u sklopu Fine u svim hrvatskim županijama.

Komentirajte prvi

New Report

Close