Fina poziva potencijalne korisnike, nudi se čak 300 milijuna kuna kredita

Autor: Suzana Varošanec , 11. kolovoz 2020. u 14:30
FOTO: Pixabay

Po započetoj primjeni financijski izdašnog Programa kojeg je u okviru drugog paketa mjera, i u suradnji s HAMAG-BICRO-om i Ministarstvom financija, pokrenulo Ministarstvo kulture i medija, trenutno je kreditne zahtjeve moguće realizirati kod HPB-a, PBZ-a i RBA, no očekuju se informacije u vezi drugih banaka s kojima se pregovora.

Program jamstava za kredite za poduzetnike aktivne u području kulture i kreativnih industrija ‘težak’ 300 milijuna kuna omogućuje navedenim poduzetnicima podnošenje zahtjeva poslovnim bankama za odobrenje kredita uz korištenje državnih jamstava osiguranih navedenim programom. Riječ je o započetoj primjeni najavljivanog Programa kojeg je u okviru drugog paketa mjera, i u suradnji s HAMAG-BICRO-om i Ministarstvom financija, pokrenulo Ministarstvo kulture i medija, pa je tako Financijska agencija danas i u odnosu na ovu novu mjeru uputila poziv za podnošenje inicijalnih zahtjeva na njezin portal Mjere za poduzetnike aktivne u području kulture i kreativnih industrija. Cilj ove mjere, kako podsjećaju u resoru kulture je poticanje i ponovno pokretanje proizvodnje i distribucije kulturnih sadržaja te osiguravanje dodatne likvidnosti poduzetnika u navedenom području na koje je zabrana okupljanja i otkazivanja događanja, zatvaranja kazališta, kina i koncertnih dvorana ostavila negativne posljedice. Naime, prema navodima iz objave Ministarstva kulture i medija, Program je temeljen na Privremenom okviru Europske komisije – za mjere državne potpore u svrhu podrške kulturnom i kreativnom sektoru u aktualnoj pandemiji COVID-19 od Komisije odobrene 17. lipnja, dok ga je 2. srpnja usvojila Vlada RH.

“Programom je predviđeno 300 milijuna kuna kredita uz jamstvo u iznosu 100% glavnice kredita, odnosno najviše 800.000 eura po korisniku. Najkraće trajanje jamstva je 1 godina, dok najduže trajanje iznosi 5 godina unutar kojih je moguće odobriti do 1 godinu počeka. Rok korištenja kredita iznosi 6 mjeseci. Kamatnu stopu definira poslovna banka, ali ista ne smije prelaziti 2%. Programom su obuhvaćeni isključivo krediti namijenjeni obrtnim sredstvima”, stoji u njihovoj objavi.

Tko su sve prihvatljivi korisnici, podatno pojašnjavaju i same djelatnosti i negativan učinak na poslovanje koronavirusa. Dakle, posrijedi su subjekti malog gospodarstva registrirani prema NKD-u za obavljanje niza djelatnosti u kulturi i kreativnim industrijama – to uključuje arhitekturu, audiovizualne djelatnosti, baštinu, dizajn, izvedbene umjetnosti (kazalište, ples i glazba), knjigu i nakladništvo, medije te primijenjene i vizualne umjetnosti, koji mogu dokazati da je koronavirus imao negativan utjecaj na poslovanje unutar propisanih djelatnosti te oni koji nisu bili u teškoćama na dan 31. prosinca 2019.

“Poduzetnici kreditna zaduženja za financiranje obrtnih sredstava poduzetnici isključivo u poslovnim bankama. Ministarstvo kulture i medija i HAMAG-BICRO su do trenutka objave suradnju u provedbi Programa realizirali s Hrvatskom poštanskom bankom, Privrednom bankom Zagreb i Raiffeisenbank Austria. S obzirom na to da je Agencija u fazi potpisivanja Sporazuma i s drugim financijskim institucijama, lista banaka uključenih u provedbu Programa ažurirat će se na stranicama HAMAG-BICRO-a”, iznose pritom upućujući na iste stranice za detaljnije informacije o dokumentaciji, proceduri i uvjetima.

Komentirajte prvi

New Report

Close