Fina istražuje Mirnu – stečaj ili predstečaj

Autor: Suzana Varošanec , 08. siječanj 2015. u 22:00
Fina pod paljbom dezinformacija

Uoči Božića dobijen je zahtjev za predstečajem rovinjske tvrtke.

Je li nad rovinjskom Mirnom otvoren stečajni postupak? Vrlo detaljno to provjerava Financijska agencija, zatražila je čak pomoć od Trgovačkog suda u Rijeci – Stalna služba Pazin, pa od njegova odgovora ustvari ovisi sudbina Mirne.

Naime, pod uvjetom da nije u stečaju, a naši izvori tvrde da on nije otvoren, otvara se mogućnost za novi Mirnin predstečajni postupak. Također, prije te spasonosne odluke za više od 200 radnika i Grad Rovinj Fina bi mogla naložiti deblokadu računa; on je pod blokadom za 30-ak milijuna kuna tražbina, dok je dug viši (premašuje 50 milijuna). Upravo ovakav razvoj – prvo deblokada, a krajem veljače otvaranje predstečaja i pregovori s vjerovnicima, izvjestan je za Mirnu. A nova prilika otvara se već idućeg tjedna kad bi Mirna po svemu sudeći dobila predstečajnog povjerenika i privremenu mjeru zastoja u provedbi ovrha do odluke o otvaranju predstečaja.

Fina je još uoči Božića dobila Mirnin prijedlog za otvaranje predstečaja. Prijedlog je potpisao novi predsjednik uprave Vladimir Bunić, kojega je postavila Podravka, inače novi većinski vlasnik Mirne. Pored toga zatražena je i privremena mjera, a zanimljivo je zašto u proteklih 15-ak dana Fina nije odlučila iako tvrtki prijeti nenadoknadiva šteta. Sad se potvrđuje da je Fina bila pod paljbom dezinformacija – usmenih obavijesti da je Mirna u stečaju. Oprezna Fina tako je zatražila u pismenoj formi sudski odgovor kojim se precizira status Mirne. Svoj postupak i sudu je pojasnila da ide u korist Mirne, navodeći da informaciju treba zbog mogućnosti daljnjeg provođenja postupka predstečajne nagodbe. Stoga se Mirni u 2015. smiješi konačno rješenje, no uz redovno poslovanje i isplate plaće radnicima, ključan je i dogovor s vjerovnicima.

Iako bi to bio njezin drugi predstečajni postupak, činjenica je da takvi slučajevi postoje, uključujući i dva postupka njezine kćerke Mirnu ribolov. Značajna je novost da je sudstvo za Mirnu ribolov ispravilo grešku vezanu uz otuđenje. Na temelju odluka o ukidanju tzv. potvrde pravomoćnosti, imovina Mirne dd, tj. njezin stopostotni udjel u Mirni robolov, ipak nije prenesen u vlasništvo Jadranske sardine, što znači da ova tvrtka ne može imenovati upravu Mirnine kćerke, što znači Davida Ilijevskog. Za velike planove Podravke s Mirnom brzo se otvara perspektiva kroz suradnju u proizvodnji i izvozu, a solidnu bazu čini 3000 tona konzervirane ribe pod brendom Eva u iznosu od 140 milijuna kuna godišnje, od čega više od 100 milijuna završi u izvozu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close