Fima i Neoinfo napravili prvu hrvatsku kripto blagajnu

Autor: Bernard Ivezić , 15. rujan 2019. u 22:00
Blagajne Adeo POS koristi već 1700 tvrtki, poput Francka, Končara...

S direktivom PSD2 se u trgovinama uz Google, Apple, Garmin, Settle i M2Pay, ceh može platiti čak i Bitcoinima.

Početkom ove godine počelo se govoriti o tome da će se jednom na blagajnama Konzuma i Lidla moći plaćati čak i Bitcoinom.

Spomenuti trgovci tu mogućnost još ne nude, ali na tržištu se pojavio prvi domaći proizvod koji to omogućuje, i to potpuno u skladu s hrvatskim zakonima. Riječ je o blagajni Adeo POS. Iza ove inovacije nalazi se direktor jednog od najstarijih brokeraja u Hrvatskoj i financijski stručnjak koji je lani bio jako zainteresiran za preuzimanje Zagrebačke burze, Milan Horvat.

Njegov ulazak u platni promet, kroz tvrtku Fima Plus koja upravlja sa servisom Fima Pay, podudara se sa stupanjem na snagu Unijine PSD2 direktive, a koja otvara praktičan prostor razvoju fintecha i u Hrvatskoj. Tako je Horvat u suradnji sa zagrebačkom softverskom tvrtkom Neoinfo na tržište izbacio prvu hrvatsku kripto blagajnu. Milan Horvat, direktor tvrtke Fima Plus kaže da je Neoinfo prvi prepoznao potencijal takvog rješenja.

"Nakon uspješne implementacije Fima Pay usluge oba poduzeća žele nastaviti poslovnu suradnju razvijajući nove zajedničke projekte", kaže Horvat. Igor Vukmirović, direktor Neoinfoa potvrđuje da je to i njemu cilj, jer Adeo POS blagajne koristi više od 1700 korisnika, među kojima su Franck, Končar i BSH events. Dodaje pak da to ne znači da ti korisnici već imaju tu uslugu, jer će se plaćanje kriptom morati posebno ugovarati.

 

Vukmirović

Vizija nam je da Adeo POS bude tehnološki i funkcionalno najnaprednija blagajna u regiji.

"Vizija nam je da Adeo POS bude tehnološki i funkcionalno najnaprednija blagajna na regionalnom tržištu, a posljedično pratimo najnovije trendove u svijetu prodaje i plaćanja", kaže Vukmirović. Dodaje da su zato već ponudili na svojim POS blagajnama podršku za plaćanje s Google Payjom, Apple Payjom, Garmin Payjom, zatim M2pay procesiranje kartica. Nadalje, ponudili su i mobilno plaćanje preko servisa Settle norveške tvrtke Auka koja ujedno želi riješiti i problem konverzije drugih valuta u kune izravno na platnom mjestu.

Horvat kaže da sada zahvaljujući podršci koji nudi servis Fima Pay blagajne Adeo POS mogu podržati i plaćanje s Bitcoinom, Litecoinom, Etherom i Bitcoin Cashom. U slučaju svih tih plaćanja trgovac na račun dobiva kune. No, Horvatov cilj je mnogo veći. "Plan je proširiti korištenje Fima Payja svim poduzećima koja su prepoznala važnost digitalne transformacije poslovanja, i omogućiti im primanje uplata u kriptovalutama, jer svaka kompanija na svijetu pa tako i u Hrvatskoj može prihvatiti plaćanje svojih faktura i računa u kriptovaluti", zaključuje Horvat.

Komentirajte prvi

New Report

Close