Filipović: Ograničenjem cijena energenata Vlada je omogućila neometano funkcioniranje gospodarstva

Autor: Poslovni.hr , 02. lipanj 2023. u 08:27
Foto: R. Anić/PIXSELL

Ministar ističe da Hrvatska bilježi rast dvostruko veći od prosjeka Europske unije.

Ministar gospodarstva Davor Filipović rekao je u središnjem Dnevniku HTV-a da je dobro što se šest mjeseci zaredom stopa inflacije smanjuje. Trenutačno je ona najniža u usporedbi s ožujkom 2022.

“Radili smo dobre stvari”

“U proteklom razdoblju Vlada je s određenim paketom mjera učinila sve kako bi utjecala na smanjenje cijena. Vidi se po strukturi inflacije da je najveći pad na cijeni energenata”, rekao je.

Ministar ističe da Hrvatska bilježi rast dvostruko veći od prosjeka Europske unije.

“Prema tome radili smo dobre stvari i to je najbolja potvrda, koja se može vidjeti kroz stope rasta bruto domaćeg proizvoda”, poručio je za HRT.

“Vlada će i dalje voditi računa o standardu građana”

Filipović je istaknuo da će sve dok traje kriza, odnosno dok traje ruska agresija na Ukrajinu, Vlada voditi računa kako bi zaštitila životni standard građana i davala input hrvatskom gospodarstvu.

“Upravo ograničenjem cijena energenata Vlada je omogućila neometano funkcioniranje gospodarstva”, istaknuo je.

U prošloj godini, kazao je Filipović, Hrvatska je imala velik gospodarski rast u odnosu na druge države članice Unije.

I taj gospodarski rast i dalje nastavlja rasti. “No, dok god ova kriza traje, moramo biti oprezni”, naglasio je.

Pojedini poslovni subjekti profitirali u krizi

“Inflacija u cijenama hrane također usporava, no do dizanja cijena došlo je jer su pojedini poslovni subjekti u prošloj godini znatno podizali marže. Oni su gledali da ostvare što veću dobit, ali preko leđa hrvatskih građana. Profitirali su u krizi”, dodao je.

Filipović je kazao da je krajnji trenutak da se svi počnu društveno odgovorno ponašati. A hrvatski građani su ti koji najviše mogu penalizirati poslove subjekte koji najviše dižu cijene.

Mijenja se slika hrvatske energetike

Danas je zatvoren natječaj za istraživanje geotermalnih voda. Došlo je šesnaest ponuda. Filipović je naglasio da je zadovoljan što se javilo toliko zainteresiranih. Javile su se renomirane tvrtke iz cijeloga svijeta, ali i iz Hrvatske.

“Ako taj natječaj u konačnici bude uspješan, imat ćemo situaciju da će se preko sto tisuća kućanstava u Hrvatskoj opskrbljivati električnom energijom iz obnovljivih izvora koja je proizvedena u Hrvatskoj. To je velika stvar. To je strateška odluka”, rekao je Filipović.

Dodao je da vjeruje da će oporba reći da je to predizborni potez, a time se, dodaje, potpuno mijenja slika hrvatske energetike.

Komentirajte prvi

New Report

Close