Filipinske radnike osigurali i Mađarskoj, Sloveniji i Slovačkoj, u Hrvatskoj se ove godine očekuje dolazak još 1.500 Filipinaca

Autor: Marija Brnić , 04. travanj 2024. u 12:52
Sve veća potreba za radnicima iz azijskih država javlja se i u Sloveniji/S. Šimunović/PIXSELL

Tvrtka Pinoy 385 poslodavcima u četiri zemlje našla više od 5000 radnika.

Stranim radnicima i u susjednoj Sloveniji popunjavaju nedostatak na domaćem tržištu, a s obzirom na broj stanovnika, pomalo iznenađuje njihova brojnost. Prema službenim podacima, zaposleno je više od 140 tisuća stranih radnika i čine više od 15 posto radno-aktivne populacije.

Najviše ih dolazi iz BiH, otprilike polovica, odnosno oko 120 tisuća državljani su nekadašnjih republika Jugoslavije. Za razliku od Hrvatske, iz dalekih azijskih zemalja gotovo do sada nije bilo zaposlenih, no i Sloveniju sve veće potrebe upućuju u potragu za radnicima s tih tržišta.

Priliku je prepoznala zagrebačka tvrtka Pinoy 385, koja je specijalizirana za zapošljavanje filipinskih radnika. Ima akreditacije filipinskih državnih agencija i ureda za prekomorsko zapošljavanje, te već godinama uspješno posluje u Hrvatskoj, a osnovala je sestrinsku tvrtku Pinoy 386 i postala prva agencija koja pokriva taj segment tržišta u Sloveniji.

“Posljednjih nekoliko godina primjetan je sve veći interes slovenskih poslodavaca za zapošljavanje radnika iz inozemstva. Zbog toga smo odlučili proširiti svoje poslovanje na Sloveniju.

15

posto radno-aktivne populacije u Sloveniji čine strani radnici, 5% više nego u RH

Naša agencija slovenskim poslodavcima pruža sveobuhvatnu podršku u procesu zapošljavanja radnika s Filipina. Specijalizirani smo za pronalaženje i zapošljavanje filipinskih radnika koji imaju izvrsno poznavanje engleskog jezika i iskustvo na istim poslovima, što ih čini idealnim kandidatima za rad”, kaže Stjepan Jagodin, osnivač Pinoya 385.

Ta je zagrebačka agencija ujedno i najveća u posredovanju u zapošljavanju filipinskih radnika u Hrvatskoj, ali je, kako otkriva Jagodin, već aktivna i na tržištu Mađarske i Slovačke. Do sada je uspješno posredovala u zapošljavanju više od 5000 radnika iz te azijske zemlje. Iz Filipina na rad u inozemstvo, inače, odlazi desetak milijuna stanovnika.

Složen postupak kojim država osigurava svojim građanima rad u dalekim zemljama podrazumijeva među ostalim provjeru dokumentacije kojom poslodavac jamči troškove putovanja radnika, adekvatan smještaj te plaću, odnosno ishođenje akreditacije od nadležne državne institucije za kontrolu zapošljavanja prekomorskih radnika (Department of Migrant Workers).

U Hrvatskoj je Pinoy 385 aktivan već više od pet godina, a surađivali su, kaže Jagodin, s više od 200 klijenata, u različitim sektorima, dok u svojoj bazi imaju više od 12 tisuća kandidata. Lani je, inače, MUP odobrio gotovo 11 tisuća radnih dozvola za filipinske radnike, a u prva dva mjeseca gotovo 3 tisuće.

U 2024. oko 1500 novih
Jagodin kaže da i u ovoj godini očekuju značajan porast u broju zaposlenih radnika u Hrvatskoj, kao i dolazak oko 1500 filipinskih radnika.

“Radnici s Filipina traženi su na različitim područjima diljem Hrvatske i u širokom spektru industrija, uključujući hotelski sektor, logistiku, održavanje, prehrambenu industriju, metalurgiju, transport i skladištenje, građevinu te razne uslužne djelatnosti poput ugostiteljstva i turizma. Također, primjećujemo porast interesa za inženjerima ili voditeljima gradilišta”, dodaje Jagodin.

U Sloveniji su zasad za kadrove iz Filipina zainteresirani poslodavci u turizmu, logistici i trgovini, a u budućnosti se računa i na potražnju za medicinskim sestrama.

Na upit kakve su u zapošljavanju radnika iz Filipina razlike između Hrvatske, Slovenije i drugih zemalja u kojima djeluje Pinoy, objašnjava kako su one prvenstveno povezane s procedurama ishođenja viza na Filipinima.

“Ranije prepreke u ovom procesu predstavljale su izazov za zapošljavanje filipinskih radnika u inozemstvu. No, sada kada su svi preduvjeti ispunjeni, očekujemo pokretanje novog vala zapošljavanja filipinskih radnika.

Ova promjena donosi nove mogućnosti ne samo za radnike s Filipina, već i za poslodavce diljem svijeta koji prepoznaju vrijednost njihovih vještina i sposobnosti”, ističe Jagodin, izdvajajući kao velike prednosti Filipinaca njihovo znanje engleskog jezika i prilagodljivost, što ih čini poželjnim na svim tržištima rada.

U budućnosti i medicinsko osoblje

U Sloveniji su zasad za kadrove iz Filipina zainteresirani poslodavci u turizmu, logistici i trgovini, a u budućnosti se računa i na potražnju za medicinskim sestrama.

Edukacijom do integracije
U Hrvatskoj, prema iskustvu njegove agencije, strani radnici se jako dobro snalaze, pokazuju visoku razinu kvalifikacija, motivacije, prilagodljivosti i pozitivnog stava prema radu, pa su i visoko cijenjeni među domaćim poslodavcima.

“Poslodavci s kojima surađujemo redovito izražavaju zadovoljstvo njihovim radom i angažmanom. Ovo zadovoljstvo djelomično proizlazi iz naše agencije koja temeljito selektira radnike, pruža im edukaciju prije dolaska u Hrvatsku te pomaže u njihovoj integraciji”, dodaje Jagodin, za kojega upravo rast prihoda u prošloj godini predstavlja i potvrdu dobre prakse. Od usluga posredovanja i ustupanja radnika u 2023. je Pinoy 385 ostvario 2,6 milijuna eura prihoda, a očekivanja su da će u ovoj godini ostvariti daljnji rast od 30%.

Komentirajte prvi

New Report

Close