FIC pozvao Vladu da odgodi primjenu odluka o plinu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. ožujak 2014. u 15:43
Foto: Thinkstock

Udruženje stranih ulagača u Hrvatskoj (Foreign Investors Council – FIC) pozvalo je Vladu da odgodi primjenu odluke kojom je za opskrbljivača na veleprodajnom tržištu plina odredila Hrvatsku elektroprivredu.

Udruženje stranih ulagača u Hrvatskoj (Foreign Investors Council – FIC) pozvalo je danas Vladu da odgodi primjenu odluke kojom je za opskrbljivača na veleprodajnom tržištu plina odredila Hrvatsku elektroprivredu (HEP) te da započne konzultacije i s Inom i HEP-om radi detaljne pripreme za primjenu te odluke.

"Hrvatska Vlada svojim nedavnim odlukama ide u smjeru favoriziranja tvrtki u potpunom državnom vlasništvu ili onih tvrtki koje su važne za Vladu na štetu većinski privatnih kompanija koje su često u vlasništvu stranih investitora. Iako FIC razumije Vladin opći cilj očuvanja trenutne aktivnosti određenih tvrtki, njihove stope zaposlenosti itd., FIC misli da to nije u najboljem dugoročnom interesu zemlje", navodi se u priopćenju koje potpisuje glavni tajnik FIC-a Ante Babić.

Ističe i kako bi te mjere i radnje u pravilu mogle znatno pogoršati razinu natjecanja, što povećava neučinkovitost i smanjuje dobrobit potrošača. Također, takve akcije pogoršavaju investicijsku klimu u Hrvatskoj za strane, međunarodne tvrtke, koje će uzeti u obzir alternativne ciljane zemlje za svoje investicije, ističu iz FIC-a.

Kao neki od primjera takvog djelovanja Vlade navode se "pritisci na konkurenciju Hrvatske pošte u dostavljanju redovnih pošiljki koja se pogoršala u 2012. i 2013. nakon godina funkcioniranja tržišta, potom pravilnik o zabrani izlaganja cigareta u trafikama, pritiske oko kupnje dodatnih frekvencija za određene mobilne operatere, nametanja trošarina na mobilnu telefoniju telekom kompanijama, te pritiske da domaći dobavljači pobjeđuju na natječajima kod tijela javne uprave i javnih poduzeća".

Takav se smjer u FIC-u prepoznaju i u nedavnoj odluci Vlade vezanoj uz obvezu opskrbe kućanstava plinom koja je dodijeljena HEP-u.

"Ina je već prošla proces transformacije iz poduzeća u državnom vlasništvu u profitno i tržišno orijentiranu tvrtku u svim svojim aktivnostima, uključujući i upravljanje plinskim poslovanjem. Ina ima dugogodišnje iskustvo u osiguravanju pouzdane opskrbe prirodnim plinom te je teško razumjeti zašto bi HEP mogao provoditi ovu aktivnost učinkovitije od Ine", navode iz FIC-a i dodaju da neke nedavne regulatorne odluke Vlade povećavaju zabrinutost mnogih stranih investitora po pitanju usklađenosti takvih pravila sa zakonima Europske unije, a koje se Hrvatska obvezala primjenjivati ulaskom u EU.

"Predlažemo da Vlada dodatno razmotri ove probleme i odgodi primjenu ove odluke, te započne konzultacije i s Inom i HEP-om radi detaljne pripreme za primjenu te odluke", zaključuje se u priopćenju.

Vlada je krajem veljače donijela odluke kojima je opskrbu distributera koji plin plasiraju domaćinstvima, od 1. travnja pa u sljedeće tri godine s Inine tvrtke Prirodni plin prebacila na HEP, a utvrdila je i da je domaći proizvođač plina (Ina) dužna po reguliranoj cijeni HEP-u kao opskrbljivaču na veleprodajnom tržištu prodavati plin, kao i reguliranu cijenu po kojoj HEP prodaje plin opskrbljivačima u javnoj usluzi opskrbe plinom kućanstava.

Iz Ine su već ranije poručili da će odluke kojima je Ina obvezana isporučivati HEP-u plin proizveden na području Hrvatske po reguliranoj cijeni za opskrbu kućanstava imati nepovoljan učinak na Inu i njene poslovne rezultate te na investicije, a taj su nepovoljan učinak u kompaniji procijenili na 250 do 350 milijuna kuna godišnje.

Komentirajte prvi

New Report

Close