FER-ovi robotičari otkrivaju kako su osvojili svjetski vrh

Autor: Poslovni.hr , 20. travanj 2024. u 11:14
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Alumni odbor FER uskoro organizira još jedan FERConnect, okupljanje alumna jednog od najuspješnijih fakulteta u državi.

FERConnect, treće okupljanje alumna Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER), pod nazivom ”Na valu robotike”, održat će se 23. travnja 2024. u 17 sati na FER-u. Nakon dva lanjska izuzetno uspješna okupljanja, ovogodišnji FERConnect u organizaciji Alumni odbora proslavit će uspjeh FER-ovog tima robotičara, koji je nedavno pobijedio na prestižnom međunarodnom natjecanju u robotici održanom u Abu Dhabiju.

FER-ovci su pobjedu odnijeli s projektom suradnje bespilotnih letjelica i besposadnih brodova u obavljanju složenih zadataka, a sudionike očekuje priča o uspjehu u natjecanju s najvažnijim svjetskim sveučilištima poput MIT-a.

”Iako su konkurenti imali neusporedivo veće financijske resurse, pobijedila je ekipa od osamnaestero članica i članova s FER-a, koji će nam otkriti kako su osvojili svjetski vrh. Faze uzbudljivog natjecanja, ali i simulaciju pobjedničkog rješenja, predstavit će nam naši pobjednici koji su ovim ostvarenjem izazvali osjećaj ponosa u cijeloj zemlji”, najavljuje predsjednik Alumni odbora Mladen Pejković.

Podsjetimo, FER-ov pobjednički tim činili su stručnjaci iz Laboratorija za robotiku i inteligentne sustave upravljanja (LARICS) i Laboratorija za podvodne sustave i tehnologije (LABUST) pod mentorstvom prof. Stjepana Bogdana i prof. Nikole Miškovića. Usprkos početnoj jakoj konkurenciji od pedesetak timova s uglednih sveučilišta iz cijeloga svijeta, uključujući Lockheed Martin i svjetski poznati MIT Massachusetts Institute of Technology, FER-ov tim koji vodi dr. sc. Barbara Arbanas Ferreira, najprije se našao među prvih pet timova, te je na kraju proglašen pobjednikom.

S najboljim rješenjem složenih zadataka kao što su lociranje plovila uljeza, otkrivanje ilegalnog tereta te hvatanje i transport objekata u okruženju bez globalnog satelitskog navigacijskog sustava, u velikom finalu FER se borio bok uz bok s velikim svjetskim istraživačkim institucijama kao što su KAIST (Korea Advanced Institute of Science & Technology) i DTU (Technical University of Denmark) te su zasluženo proglašeni pobjedničkim timom i dodijeljena im je ova prestižna nagrada.

Na FERConnectu nagrađeno će rješenje pobliže predstaviti Barbara Arbanas Ferreira, Antun Ivanović, Luka Mandić, Matko Orsag, uz moderiranje Josipa Ćesića, člana Alumni odbora.

Pored uspjeha robotičara, Alumni odbor će u sklopu FERConnecta, predstaviti rezultate i planove svojih inicijativa, uključujući aplikaciju za mentoriranje, novu Zakladu i poslijediplomski program za sadašnje i buduće tehnološke lidere.

Podsjetimo, redovito okupljanje alumna i organiziranje FERConnecta jedna je od aktivnosti Alumni odbora osnovanog u ožujku prošle godine s ciljem jačanja suradnje s fakultetom i iskorištavanja potencijala zajednice na inicijativu dekana FER-a prof. dr. sc. Vedrana Bilasa.

Komentirajte prvi

New Report

Close