‘FER-ovci koji nemaju za više školarine idu na bubanj’

Autor: Poslovni.hr , 15. veljača 2013. u 12:59
Guliver/Thinkstock

Do upisa je vrijedio navedeni stari model, a 11 dana nakon toga se iznenadno studentima koji su u skupili manje od 30 ECTS bodova školarina višestruko povećala (oko 500 studenata).

Studenti Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Sveučilišta u Zagrebu, pogođeni izmjenama u sustavu participacija u troškovima studija, poslali su propćenje za javnost kojim žele skrenuti pažnju na problem u kojem su se našli. Priopćenje je stiglo od predstavnika studentskog zbora FER-a. Upozoravaju da  su upisi u novu akademsku godini (2012./13.) trajali do 14.09.2012., a 25.09.2012. je objavljena Odluka o novom sustavu školarina na službenoj stranici fakulteta.  Do upisa je vrijedio navedeni stari model, a 11 dana nakon toga se iznenadno studentima koji su u skupili manje od 30 ECTS bodova školarina višestruko povećala (oko 500 studenata).

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti: 

Poštovani,

obraćaju Vam se studenti Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Sveučilišta u Zagrebu, pogođeni izmjenama u sustavu participacija u troškovima studija, a potom i odnosom Uprave FER-a prema ovom problemu. Voljeli bismo da mediji skrenu pažnju na naš problem i tako nam pomognu, jer smo iscrpili gotovo sve mogućnosti koje su nam na raspolaganju. Ukratko, upisi u novu akademsku godini (2012./13.) su trajali do 14.09.2012., a 25.09.2012. je objavljena Odluka o novom sustavu školarina na službenoj stranici fakulteta.

Studenti koji su u prošloj akademskoj godini skupili više od 30 ECTS bodova morali su platiti po modelu ECTS bod ponovno upisanog predmeta pomnožen sa 140 kn (model do tog dana je bio da, neovisno o ECTS bodovima prethodne godine, student plaća 250 kn po ECTS bodu ponovno upisanog predmeta). Oni studenti koji imaju manje od 30 skupljenih ECTS bodova u prošloj godini moraju platiti punu školarinu od 8400 kn. Do upisa je vrijedio navedeni stari model, a 11 dana nakon toga se iznenadno studentima koji su u ' < 30 situaciji' školarina višestruko povećala (oko 500 studenata), a ostalim studentima su morali platiti, smanjila (oko 800 studenata). No trošak koji su ' < 30 studenti' dobili je mnogo veći od iznosa koji ostali više ne moraju platiti.

Smatramo da je model dobar, subvencionira se redovite i kažnjava neredovite studente koji ne ispunjavaju svoje studentske obaveze. No nezadovoljni smo kako se ova izmjena donijela iznenadno i u obzir uzima prethodnu godinu u kojoj student nije mogao znati da će se za godinu dana uvesti izmjena. Pozdravljamo odluku Vlade o ujednačavanju školarina za sve fakultete, ali smatramo pošto svaki fakultet ima drugačiji sustav da bi trebalo određeno vrijeme kako bi se mogući problemi u tom vremenu riješili.

Sve bi bilo u redu da se zakon primjenjuje od akademske godine 2013./2014. ili ako je moguće, da je Uprava zatražila odgodu kako bi studenti bili upoznati s novim modelom i pripremili se za njega. Osim toga, student bi imao vremena financijski se pripremiti ako je u takvoj situaciji. Kako FER ima razgranat sustav preduvjeta u kojem mnogi predmete su preduvjeti za više predmeta, studenti koji ne polože na vrijeme (moguće je da položi kasnije na roku, ali kako su na FER-u semestralni predmeti, mora čekati dok ne dođe ponovno semestar za upis sljedećeg predmeta) se vrlo lako nađu u situaciji da ne mogu upisati 60 ECTS bodova u godini već je taj broj znatno manji i bliži granici od 30 ECTS bodova.

To i ostale posljedice odluke smo pokušali objasniti dekanu našeg fakulteta u 10. mjesecu koji nas je odbio i obratio studentskim predstavnicima s kojima od tad do danas imamo stalnu komunikaciju.

Uprava FER-a odobrava plaćanje na tri rate (10.10.2012., 31.10.2012. i 30.11.2012.). Osim problema da su dvije rate u istom, a jedna u sljedećem mjesecu, veći je problem što ako student ne plati, gubi studentska prava (Student servis kojim bi mogao platiti školarinu, studentsko objedovanje u menzi kojim bi smanjio troškove, zdravstveno osiguranje u slučaju bolesti, subvencija prijevoza itd.) i ne može vidjeti rezultate svojih ispita. Nakon nekog vremena saznali smo kako je navodno usvojen Fond za poravnanje od 100 milijuna kuna iz kojeg bi fakulteti uzimali novac za prilagodbu. Tu smo vidjeli priliku da studenti plate po starom modelu, a da Uprava razliku naplati iz tog Fonda. Organizirali smo prikupljanje molbi za plaćanje po starom modelu i skupili preko 150 molbi s imenima i prezimenima studenata i njihovim argumentiranim razlozima zašto traže povrat ili mole neplaćanje razlike od starog modela.

U međuvremenu, uprave drugih fakulteta su izašle u susret svojim studentima na više načina koji se mogu svesti na dva načina. Jedan je povrat novca i neplaćanje razlike između starog i novog modela, a drugi odgađanje roka za plaćanje do kraja godine kako bi se utvrdilo može li se povući novac iz Fonda ili neki drugi način za rješenje problema. U međuvremenu studenti, ako to ne uspije, se mogu barem financijski pripremiti. Nama bi i ovaj drugi način bio odličan. Molbe su primljene preko studentskih predstavnika, ali službenog očitovanja nije bilo.

Umjesto toga se donijela odluka da se dvije trećine školarine plati do upisa u ljetni semestar (13.02.2013.), a ostatak za mjesec dana. Uz to 11.02.2013. objavljen je natječaj da studenti mogu zatražiti molbama pomoć u vezi školarina do 17.02.2013. Izabralo bi se po našim saznanjima 5 studenata od strane studentskih predstavnika (po nama nejasnim kriterijima) i oni ne bi trebali platiti ništa. Ove dvije odluke pomažu studentima, ali ne rješavaju problem nego ga odugovlače i promašuju bit naših molbi.

Mi ne tražimo nikakve povlastice, oslobađanje plaćanja školarina, ostavku Uprave ili slično već plaćanje po starom modelu kako je to bilo uvjetovano do upisa 14.09.2012.

Zato odgađanje roka smatramo neprihvatljivim jer je ostao problem studenata koji ne mogu platiti ni dvije trećine školarine i odgađanje dolazi jedino u obzir ako se u međuvremenu radi na rješenju problema kao na drugim fakultetima. 
Od kad je ovaj problem nastao, svaku informaciju smo dobro izanalizirali, dobronamjerno prihvatili i prenijeli je svojim kolegama. S naše strane održavali smo visoku razinu komunikacije s predstavnicima i upravom preko predstavnika. Problemu smo pristupali i pristupamo smireno i racionalno. Svih ovih mjeseci sve smo željeli riješiti razgovorom. Strpljivo smo čekali i slušali sve koji su nam bili voljni pomoći no dobili smo dojam da se stalno odugovlači raznim davanjima nade novim sastancima i obećanjima o većem angažmanu oko ovog problema.

Iscrpili smo gotovo sve mogućnosti koje su nam na raspolaganju u pokušaju da potaknemo upravu na ozbiljniji pristup rješenju negativnih posljedica iznenadne promjene sustava školarina i razumijevanje svojih studenata koji su se našli u nepovoljnoj situaciji kao što su to pokazale uprave drugih fakulteta. Voljeli bismo da mediji shvate zašto smo nezadovoljni i da probaju potaknuti Upravu FER-a, informiranjem odnosno skretanjem pozornosti javnosti, na ozbiljniju namjeru rješenja situacije u kojoj su se iznenadno našli njezini studenti. Hvala na čitanju.

Studenti Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Sveučilišta u Zagrebu, pogođeni izmjenama u sustavu participacija u troškovima studija, a potom i odnosom Uprave FER-a prema ovom problemu

Komentirajte prvi

New Report

Close