Farmeri prolijevaju mlijeko, ministar nudi veće potpore za krave

Autor: Božica Babić , 23. listopad 2012. u 22:00
U utorak su seljaci polja natopili sa više od 100.000 litara mlijeka/PIX

Ministar farmerima nudi 92 kune veće potpore za krave i najavljuje da će imati prioritet kod budućeg zakupa državnih oranica.

Za svaku kravu dojilju (105.270 grla) ove i 2013. godine farmeri će dobiti 92 kune više nego što su očekivali – ne 1408 nego 1500 kuna, što je po godini trošak proračuna 10,7 milijuna kuna.

Ovih dana dobit će i dio potpora za isporučeno mlijeko, pola kune za kilogram, ukupno 54,6 milijuna kuna. To su konkretne stavke s kojima ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina danas dočekuje predstavnike proizvođača mlijeka i mljekarske industrije na novu rundu razgovora o otkupnoj cijeni mlijeka. Jakovina najavljuje da će stočari po usvajanju novog zakona imati prioritet u raspodjeli državnih oranica, u Ministarstvu konačno priznaju da stočarima za konkurentnu proizvodnju nedostaje 120.000 hektara.  Iz Croatiastočara predlažu paket mjera sa čijom provedbom treba žurno krenuti te podsjećaju mjerodavne u državi da je EU početkom 2012. na konferenciji u Bologni govedarstvo proglasilo ranjivim sektorom kojemu treba pružiti veću potporu. Treba, kažu, što prije snimiti stanje na najugroženijim gospodarstvima koja drže do desetak krava, takvih je između 4500 i 5000.

Inventurom treba obuhvatiti broj goveda i hektara koje obrađuju, strukturu gospodarstva, veličinu farme i postotak korištenja, broj zaposlenih te starosnu dob vlasnika i zainteresiranost za investiranje u razvoj. Savjetodavna služba mora sustavno pomagati u rješavanju problema na farmama, a treba se uključiti i oko reprograma kredita. Upozoravaju da stočari moraju biti prvi kod zakupa državnih oranica, od Vlade zahtijevaju da hitno u robne rezerve stavi zalihu kukuruza i ukine uvoznu carinu na tu žitaricu. Ponavljaju zahtjev za smanjenjem opće stope PDV-a na hranu i inputa u poljoprivredi kako bi se u primjerenom razdoblju uravnotežio porezni teret sa zemljama regije, a nultu stopu na mlijeko odgoditi do ulaska u EU.Farmeri su i jučer nastavili bojkot u isporuci mlijeka, a samo u okolici Đakova u utorak su polja natopili sa više od 100.000 litara mlijeka. Prolijevat će i dijeliti mlijeko, poručuju,  sve dok ne izbore otkupnu cijenu od 4,05 kn/kg, tvrdi dopredsjednik Saveza udruga proizvođača mlijeka Nedjeljko Babić.

 Podaci iz HBOR-a

Reprogramiran svaki treći kredit

Iz Hrvatske banke za obnovu i razvoj na upit o kreditiranju agrara odgovaraju da su tijekom 2011. odobrili 243 kredita ukupne vrijednosti 811 milijuna kuna i reprogramirali 94 kredita na 146,5 milijuna. Do kraja kolovoza 2012. odobrili su 204 kredita na ukupno 1,09 milijardi kuna, a do 13. rujna 2012. reprogramom su obuhvaćena 63 kredita čije stanje reprogramirane glavnice iznosi 302,5 milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close