Farmaceutske liderice godine Barbara Gregurek, Ivana Ćustić i Nataša Grulović

Autor: Lucija Špiljak , 11. veljača 2021. u 22:00
U Hrvatskoj na području znanosti žene čine gotovo polovicu zaposlenih/SHUTTERSTOCK

Cilj je pokazati ženama kamo njihova karijera može ići ako studiraju ili rade u prirodnim znanostima.

Na Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti, koji se u svijetu obilježava 11. veljače, organizacija Women in Adria održala je u suradnji s veleposlanstvom Kanade, L’Oréalom i Ramirom online konferenciju “Žene u znanosti i farmaceutskom biznisu”, prvu takvu, na kojoj se razgovaralo o položaju žena u znanosti, popularizaciji znanstvene karijere i studija iz područja prirodnih znanosti.

Kako su naveli, u Hrvatskoj na području znanosti žene čine gotovo polovicu, točnije 48,4% zaposlenih, no njihov je udio na vodećim pozicijama još na niskoj razini.

Kako je istaknula osnivačica i direktorica organizacije Women in Adria Ivana Matić, cilj je bio pokazati ženama u kojim smjerovima njihova karijera može ići ako studiraju ili rade u prirodnim znanostima.

Na poziv su se odazvale i farmaceutske tvrtke čije su uspješne znanstvenice predstavile svoj posao. Događaj je podržao i Alan Bowman, veleposlanik Kanade u RH.

“Više žena u poslovnom svijetu, više žena u znanosti te više žena na pozicijama ekonomskog utjecaja dovodi do boljih rezultata, učinkovitijih istraživanja te više uključive i održivije trgovine i prosperitetnije međunarodne trgovine”, poručio je.

Mijenjanje predodžbe

Irena Šarić Dombaj, direktorica korporativnih komunikacija u L’Oréal Adria, podsjetila je da L’Oréal već godinama nastoji promovirati žene u svijetu znanosti te mijenjati njihove predodžbe u društvu, istovremeno ih potičući na provedbu daljnjih istraživanja i znanstvenog usavršavanja.

Njihov nacionalni program stipendiranja Za žene u znanosti, koji 15. godinu provode u suradnji s Hrvatskim povjerenstvom za Unesco pri Ministarstvu kulture, uz pokroviteljstvo HAZU-a i Rektorskog zbora RH, nagrađuje znanstvenice s područja prirodnih znanosti, medicine i zdravstva, biotehničkih znanosti, uz interdisciplinarne znanosti.

Godišnje četiri znanstvenice dobivaju stipendije od 5000 eura, a do danas ih je nagrađeno 54. Krajem svibnja bit će objavljeno tko su dobitnice za ovu godinu, a pritom je L’Oréalova poruka da svijet treba znanost, a znanost treba žene. Konferencija je okupila znanstvenice i stručnjakinje na vodećim pozicijama u tvrtkama koje su iznijele svoje priče i iskustva.

Proglašene su buduće liderice, po izboru konzultantske tvrtke Ramiro. Lidericama u 2021. godini proglašene su farmaceutkinja i rukovoditeljica stručnih suradnika s deset godina staža – Barbara Gregurek iz Plive, zatim doktorica znanosti i viša voditeljica razvoja poslovanja s 13 godina staža – Ivana Ćustić iz Fidelte, te Medical Competencies Development Lead s 23 godine staža – Nataša Grulović iz Sanofi Aventisa.

Nije posao ‘od 9 do 5’

Prezentaciju je održala i dr. Marina Martinić Kavur, također voditeljica korporativnih komunikacija za GlycanAge, koja je predstavila savršen omjer karijere u znanosti i obiteljskog života.

Napomenula je da usprkos činjenici da znanost zahtijeva “razmišljanje izvan kutije”, tradicionalne karijere u znanosti prate rigorozna pravila napredovanja koja ne toleriraju velika odstupanja od norme, primjerice dobna granica za početak doktorskog studija je 30 godina.

Predstavila je podatke iz SAD-a prema kojima je postotak žena koje završavaju visoku izobrazbu iz područja biomedicine 50%, no na vodećim pozicijama prevladavaju – muškarci.

Osvrnula se i na citat Gwen Nichols, doktorice i direktorice u The Leukemia i Lymphoma Society, koja je istaknula kako se žene nađu pred izazovom jer dok počnu karijeru u znanosti i završavaju izobrazbu, nakon čega se od njih očekuje najviše zalaganja, istovremeno su na vrhuncu biološke dobi i žele imati djecu, a kolege ih, kako je navela iz vlastitih primjera, ne doživljavaju ozbiljno ako želi i obiteljski život.

“Karijera, privatni život i zdravlje imaju značajan međusobni utjecaj, a ako se posvetimo jednom, utjecat ćemo na druga dva. Karijera u znanosti po prirodi nije ‘9-5’ posao i ima pojačani pritisak na privatni život i zdravlje. U znanosti učite stalno nešto novo, otkrivate nove stvari…

Posao zahtijeva drugačija radna vremena, a to se održava na privatni život i zdravlje. ‘Savršeni omjer’ je relativan pojam koji ovisi o individualnim preferencijama i životnoj situaciji, no treba razmisliti i o stavkama koje na početku karijere ne uzimamo u obzir”, istaknula je Martinić Kavur.

Komentirajte prvi

New Report

Close