Evo što učiniti ako termin za drugu dozu pada dok ste na godišnjem?

Autor: Poslovni.hr , 20. svibanj 2021. u 08:37
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

U slučaju neodgodive potrebe, za sva cjepiva vrijedi da se može cijepiti drugom dozom četiri dana prije najranijeg preporučenog termina.

Kako će izgledati cijepljenje i primanje druge doze cjepiva u nadolazećoj sezoni ljetnih godišnjih odmora u Hrvatskoj i boravka izvan mjesta prebivališta, objasnili su u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo iz kojeg poručuju građanima da u terminu cijepljena nastoje biti u mjestu prebivališta, a ako to nije moguće, da kontaktiraju zdravstvene službe u mjestu boravka.

– Postoji mogućnost da se osobe koje će biti izvan mjesta prebivališta za vrijeme planirane druge doze cjepiva cijepe prije ili poslije odlaska na more ili na godišnji odmor kod izabranog liječnika ili u zavodima za javno zdravstvo dopusti li to preporučeni razmak za cijepljenje.

Preporučeni razmak između prve i druge doze za cjepivo Comirnaty (Pfizer) je tri do šest tjedana, Moderna četiri tjedna (a može se po potrebi produljiti na šest tjedana), Vaxzevria (AstraZeneca) četiri do 12 tjedana.

Cjepivo Janssen Johnson&Johnsona primjenjuje se u jednoj dozi.

U slučaju neodgodive potrebe, za sva cjepiva vrijedi da se može cijepiti drugom dozom četiri dana prije najranijeg preporučenog termina. Druga mogućnost je da se osobe cijepe u mjestu gdje će boraviti u vrijeme planiranog termina za drugu dozu cjepiva.

Željeli bismo napomenuti da organizacija i planiranje cijepljenja, s obzirom na plan distribucije i karakteristike cjepiva (koja pristižu u određenim količinama planiranom i određenom dinamikom te se nalaze u višedoznim bočicama i ima ih više vrsta) zahtijevaju unaprijed informaciju o planiranom broju doza i vrsti cjepiva.

Stoga, molimo građane da u tom slučaju najave i prethodno dogovore docjepljivanje s liječnicima u mjestu privremenog boravka, odnosno nadležnom domu zdravlja, kako bi se mogle planirati i osigurati potrebne dodatne doze, uz molbu za razumijevanje da to možda neće uvijek biti moguće u traženom terminu, poručili su iz HZJZ-a.

Kako će to izgledati u praksi kad je riječ o turističkim županijama, u prvom redu u Primorsko-goranskoj županiji čija turistička mjesta na obali i otocima ljeti povećavaju broj stanovnika za nekoliko puta, upitali su iz Novog lista ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a prof. dr. Vladimira Mićovića.

– Ideja je da se ljudi cijepe prije nego što napuste mjesto svojeg prebivališta i da cijepljenje obave u sredinama gdje žive.

No, naravno, ako se nađu na našem području, mi ćemo učiniti sve da dobiju potrebno cjepivo.

U tu svrhu otvorit ćemo dodatne kanale za komunikaciju na koje će se moći javiti. I dosad smo u pojedinim slučajevima cijepili ljude koji nemaju prebivalište na ovom području kao i strane državljane koji ovdje žive, pojasnio je Mićović za Novi list.

Komentirajte prvi

New Report

Close