Evo što treba imati u hrvatskom kompletu za preživljavanje, izdan je čitav paket preporuka

Autor: Poslovni.hr , 18. rujan 2022. u 10:11
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Među vrlo bitnim preporukama su i one za izradu obiteljskog plana za izvanredne situacije koji treba redovito isprobavati i stalno unaprjeđivati.

Hrvatski komplet za preživljavanje sličan je njemačkom, piše u nedjelju Večernji list, navodeći da bi zbog mogućeg nedostka struje trebalo pripremiti hranu, vodu, lijekove, medicinske i higijenske potrepštine, ali i dokumente, novac, deke, cipele, svjetiljku, zviždaljku, šibice…

Njemačka udruga gradova i općina upozorila je na raširene nestanke struje zbog energetske krize i pozvala građane da ozbiljno shvate preporuke o civilnoj zaštiti. Objavili su popis zaliha koje bi svako kućanstvo trebalo imati za slučaj nestanka struje, vode i goriva. Na mogući rizik od preopterećenja njemačke električne mreže moglo bi utjecati spoji li se na nju 650.000 električnih grijalica prodanih ove godine, u strahu od zastoja u opskrbi plinom.

Stoga savjetuju stanovnicima da se opskrbe za desetak dana kako bi bili spremni za moguće krizne situacije.

Hrvatska većim dijelom proizvodi svoju struju pa teško da bi došlo do desetodnevnog nestanka. Međutim, Ravnateljstvo civilne zaštite RH savjetuje kako je kod svih izvanrednih situacija najvažnija odgovorna priprema.

Izdan je čitav paket preporuka kako se pripremati, ponašati i što sve treba znati u slučajevima rizika, a dostupne su na poveznici https://civilna-zastita. gov.hr/upute-za-gradjane/82.

“Među vrlo bitnim preporukama su i one za izradu obiteljskog plana za izvanredne situacije koji treba redovito isprobavati i stalno unaprjeđivati te pripremu tzv. kompleta za preživljavanje koji sadrži hranu i vodu, lijekove i medicinske potrepštine, higijenske potrepštine, dokumente i novac”, rekli su u MUP-u, piše novinarka Večernjeg lista Romana Kovačević Barišić.

Komentirajte prvi

New Report

Close