Evo što struka misli o kući ‘bez prozora’ poznatog hrvatskog poduzetnika Ante Vlahovića

Autor: Poslovni.hr , 17. veljača 2020. u 15:17
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Na natječaj je došlo 28 prijava, a ocjenjivački sud kao najbolje je odabrao arhitektnosko rješenje koje potpisuje slavni portugalski arhitekt Eduardo Souto de Moura u suradnji s domaćim studijem 3LHD.

Nove arhitektonske intervencije u staroj jezgri Zagreba uvijek izazivaju polemike i oprečna mišljenja kako među građanima tako i među strukom, navodi vecernji.hr. Najnoviji takav slučaj vezuje se uz obiteljsku rezidenciju Ante Vlahovića, predsjednika uprave Adris grupe koja se gradi u zagrebačkoj Preradovićevoj ulici 11. Zgrada za koju je natječaj raspisan još prije četiri godine polako je počela dobivati vizure i već sad se kolokvijalno naziva „kućom bez prozora“, a u gorim slučejavima i bunker jer pročelje prema ulici nema ni jedan prozor, samo staklenu stijenu u prizemlju zgrade.

Na natječaj je došlo 28 prijava, a ocjenjivački sud kao najbolje je odabrao arhitektnosko rješenje koje potpisuje slavni portugalski arhitekt Eduardo Souto de Moura u suradnji s domaćim studijem 3LHD. Kako je kuća prilično nekonvencionalna i zanimljiva dizajna, zamolili smo domaće arhitekte za njihovo mišljenje jer ipak je riječ o zgradi o kojoj baš svi imaju svoje mišljenje. Neki od uglednih arhitekata stoga su pristali reći riječ-dvije o Vlahovićevu velebnom projektu.

Doc. Lovorka Prpić, ovl.arh. bila je među članovima ocjenjivačkog suda i za kuću kaže:

To je bio najbolji projekt koji je došao na natječaj. Da, kuća je suvremena, ali baš takva i treba biti, a arhitekt koji ju je projektirao je zaista u samom svjetskom vrhu. Čovjek je, među ostalim, dobitnik Pritzkerove nagrade, koja je u svijetu arhitekture najviše što se može osvojiti, ma to je ko Nobelova nagrada za arhitekturu.

Zagrebački studio Stairwell&loft također misli da je ova interpolacija vrijedan projekt:

Vani, u svijetu takve interpolacije su puno češće, i izazivaju puno manje polemika nego kod nas. Kod nas će se uvijek ljudi buniti na takve, nove i inovativne stvari, posebno u centru grada, ali projekt je, za krajnjeg korisnika, sjajno osmišljen i pruža mu maksimalnu privatnost i komfor na jednoj takvoj lokaciji – jasan je bio Boran Petljak, direktor studija.

Arhitekt Darko Bartolić koji se i sam „borio“ s problemom interpolacije u Zagrebu ovaj projekt podržava:

Meni je super da je jedan takav top arhitekt uopće pristao raditi projekt u Zagrebu i uvijek sam sretan kad se radi nešto novo i inovativno. Što se tiče orijentiranosti kuće na unutrašnjost, to mi je logično, ipak se radi o obiteljskoj kući, a ne o višestambenoj zgradi.

Arhitekt Davor Mateković istaknuo je, da generalno, podržava svaku suvremenu intervenciju u gradskoj jezgri, a da kada iza nje stoji i svjetsko arhitektonsko ime, ona dobiva na još većem značenju:

U svakom slučaju, bilo koja intervencija u gradsko tkivo je vrlo osjetljiv i zahtjevan zadatak, ne samo s oblikovne nego i s funkcionalne strane. A u ovom slučaju estetika je očito proizašla iz funkcije. Trebalo je pomiriti dvije oprečne postavke; s jedne strane želju korisnika za svim pogodnostima stanovanja u živom urbanom tkivu, a s druge strane, istovremeno omogućiti distanciranje od istog, u kvalitetan i intiman životni prostor“ kazao je Mateković te dodao: Sasvim je jasno i logično rješenje da se kuća orijentira prema sebi i svojoj unutrašnjosti, kako bi se postigla željena intimnost. Ono što se iz ovoga rješenja ne može iščitati, je ostvarenje odnosa prema javnom, prema gradskom (osim u parteru). Nisam siguran da investitor nije želio ostvariti bilo kakav kontakt i vizualni odnos iz kuće prema okruženju, a prije svega prema najljepšem zagrebačkom trgu. Sagledavajući njegove do sada realizirane projekte, vidljivo je da se uvijek inzistira i posebnu pažnju posvećuje kontekstu i vizurama, stoga mi nije jasno iz kojeg se razloga u ovom slučaju od toga odustalo – zaključuje arhitekt Mateković.

 

 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Da to netko na obali stavi na kuću u starom gradu, proglasili bi ga devastatorom,  barbarom i kriminalcem.

New Report

Close