Evo što će vam olakšati odvajanje otpada

Autor: Poslovni.hr , 04. listopad 2022. u 08:19
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Univerzalni simbol recikliranja predstavlja Mobiusovu petlju koja sadrži tri povezane strelice u obliku trokuta sa zaobljenim kutovima.

U najopćenitijem smislu uz miješani otpad, onaj u koji bacate sve što se ne reciklira, postoji nekoliko različitih spremnika ili kontejnera označenih različitim bojama. U koji spremnik što baciti u nekim slučajevima možete znati već na prvi pogled, a u nekima je korisno proučiti oznake i brojeve istaknute na svakoj ambalaži, piše N1.

U spremnike označene plavom bojom bacaju se papir i karton, u one žute ide plastična ambalaža i metalni otpad, u zelene se baca staklo, a u smeđe bio otpad. Opasni i štetni otpad trebao bi se bacati na posebna mjesta. Međutim, to je samo dio cijele priče.

Primjerice, skupljate papir da ga bacite u plavi spremnik. Jeste li znali da tu ne spada indigo papir, ugljeni papir, fotografije ili foto papir? Također ni zauljeni i prljavi papir ne bi se trebao bacati u plave spremnike. Ili, bacate plastiku i metal pa ste ubacili i limenke boje koje su vam ostale od zadnjeg uređivanja stana? Pogrešno. Limenke s ostacima od boja, lakova i ulja ili bilo kakvih kemikalija ne smiju se odlagati u žute spremnike.

Ako niste sigurni gdje ide koji otpad, potražite oznake koje svaka ambalaža mora imati na sebi. Oznaka mora sadržavati trokutasti simbol recikliranja, a usto broj ili slovnu kraticu.

Univerzalni simbol recikliranja predstavlja Mobiusovu petlju koja sadrži tri povezane strelice u obliku trokuta sa zaobljenim kutovima. Sve tri se nadovezuju jedna na drugu i svaka predstavlja ciklus recikliranja. Kratice se pišu samo velikim slovima, a ako je unutar petlje samo broj bez kratice, radi se o kombinaciji materijala. Značenje svih kratica i brojeva detaljno je razrađeno za projekt Provedba komunikacijske kampanje o održivom gospodarenju otpadom – Zeleni val, financiran u okviru programa Konkurentnost i kohezija iz Kohezijskog Fonda EU-a, za grad Ploče.

>>Pogledajte pravila za odvajanje otpada / N1

Komentirajte prvi

New Report

Close