Evo na što se podstanari najčešće žale

Autor: Poslovni.hr , 24. srpanj 2017. u 13:18
Foto: Thinkstock

Srpanj i kolovoz pravo su vrijeme samcima, mladim parovima, obiteljima, ali i studentima da potraže novi stan.

S dolaskom ljetnih mjeseci u Osijeku su se, prema običaju, počeli prazniti unajmljeni stanovi, u kojima inače velikim dijelom žive studenti. Upravo zbog toga srpanj i kolovoz pravo su vrijeme samcima, mladim parovima, obiteljima, ali i studentima da potraže novi stan. S kakvim se problemima susreću objasnili su studenti koji su potvrdili Glasu Slavonije, kako kažu, “očajno stanje” na tržištu stanova za iznajmljivanje.

– Moja je potraga za stanom u Osijeku krenula sredinom lipnja. Budući da mi je smještaj trebao hitno zbog novog posla, od kojeg sam bio udaljen 40-ak kilometara, za prvu ruku nisam stigao previše birati. Lokacija mi je savršeno odgovarala, cijena najma bila mi je malo previsoka s obzirom na kvadraturu i činjenicu da je stan u suterenu, ali svejedno nisam očekivao ono što sam našao u stanu. Prozori su bili doslovce blatni, oko tuš-kabine i iza perilice rublja nakupila se tona prašine, kao i iza kreveta. Štoviše, kad sam zavirio ispod madraca, dočekao me najveći šok: nije bilo podnice, nego je madrac bio postavljen na očito nasumično prikupljene daske i propao sam čim sam pokušao leći na njega – pojadao se jedna čitatelj Glasa Slavonije.

Prilikom posjeta navedenoj zgradi gospođa koja ondje živi već godinama rekla je je kako su najmodavci prenamijenili podrume i skladišta u stanove i sada ih masno naplaćuju jer misle da je dobra lokacija dovoljan razlog za to.

Takve dojmove dijeli i mlada zaposlena žena koja je imala vrlo slično iskustvo.

– U Osijeku je jako teško naći pristojan i cijenom prihvatljiv stan za jednu osobu. Garsonijere od 20 kvadrata, neprimjerene za život, iznajmljuju se i za do 1500 kuna mjesečno! Kad dugo tražiš stan i ne uspiješ ga pronaći, a već potrošiš mnogo vremena, živaca i novca na telefon, onda moraš uzeti ono što je ostalo, pa makar bilo najskuplje ili najgore – kaže Tina.

– Cijene stanova koji se iznajmljuju u Osijeku uglavnom su previsoke. Prije se bar znalo da su stanovi najskuplji u samom središtu grada, i(li) ako su iznimno lijepo uređeni, a sada su se u svim dijelovima Osijeka cijene gotovo izjednačile, dakle ne ovise o lokaciji, kvadraturi, uređenosti i opremljenosti stana, što nikako nije u redu – kaže nam studentica Marija, koja s prijeteljicom i cimericom traži dvosoban stan, no dosad nije pronašla jeftiniji od 1800 kuna mjesečno.

Komentirajte prvi

New Report

Close