Evo kome se, unatoč mjerama Vlade, plaća neće povećati

Autor: Poslovni.hr , 08. svibanj 2023. u 12:39
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Tamo gdje se prirez već sada ne plaća, njegovo ukidanje od 1. siječnja neće nikome donijeti veću plaću.

Ni potpuno ukidanje prireza, ni povećanje neoporezivog dijela plaće, ni smanjenje poreznih stopa poreza na dohodak neće od sljedeće godine podići plaće za oko dvije trećine poreznih obveznika, jer oni ni uz sadašnja pravila ne plaćaju taj porez, piše Novi list.

Koristi će imati samo građani s neto plaćom od najmanje 800 eura ili čak oni koji zarađuju više od prosječne neto plaće. To je i glavni razlog zbog kojeg Vlada ozbiljno razmišlja o smanjenju mirovinskih doprinosa u prvom stupu kako bi podigla one niže plaće.

No nakon ukidanja prireza plaće ne bi rasle ni onima s iznadprosječnim primanjima jer mnogi od njih žive u gradovima i općinama koje nisu uveli ili su ukinuli prirez.

Tamo gdje se prirez već sada ne plaća, njegovo ukidanje od 1. siječnja neće nikome donijeti veću plaću, a teško da će u tim gradovima i općinama iskoristiti mogućnost da dodatno smanjuju stope poreza na dohodak jer su već i odlukom da se odreknu prireza nastojali rasteretiti svoje stanovništvo.

Koliko će građana zbog ovih okolnosti ostati bez povećanja plaća od 1. siječnja, iako Vlada najavljuje da će plaće rasti svima, zasad se ne zna, a od Vlade se očekuje da izađe s tim podacima kad predstavi svoj prijedlog poreznih izmjena.

Komentirajte prvi

New Report

Close