Evo koliko bi koštao slom eura i kolaps eurozone

Autor: Poslovni.hr , 28. listopad 2012. u 11:57
SXC

“Izlazak Španjolske i Italije izazvao bi dosad neviđenu gospodarsku erupciju diljem Europe i svijeta”, upozoravaju autori studije.

Koliko bi koštao slom eura i kolaps eurozone? To je najčešće pitanje koje postavljaju političari i ekonomisti diljem svijeta od izbijanja dužničke krize u Europi. Sada je stigao i odgovor – kolaps eurozone koštao bi 42 najrazvijenije zemlje svijeta čak 17,1 tisuću milijardi eura! Pokazuje to najnovija studija njemačke tvrtke Prognos AG, koja se bavi ekonomskim istraživanjima i dio je velike Bertelsmann fundacije, piše Večernji list. Oni su istražili koliku bi štetu pretrpjelo svjetsko gospodarstvo u slučaju da europsku monetarnu uniju napuste njezine južne članice.

“Izlazak Španjolske i Italije izazvao bi dosad neviđenu gospodarsku erupciju diljem Europe i svijeta”, upozoravaju autori studije. U crnom scenariju, po kojemu bi eurozonu morali napustiti Grčka, Portugal, Italija i Španjolska, 42 najveća gospodarstva svijeta izgubila bi od 2013. do 2020. godine 17,1 bilijun dolara, što bi značilo ekonomsku kataklizmu. U tom scenariju ekonomska šteta procjenjuje se na sedam njemačkih ili čak 380 hrvatskih BDP-a, piše Večernjak.

A koliko bi Hrvatska mogla izgubiti raspadom eurozone? Prema ovoj studiji, 42 zemlje svijeta u prosjeku bi do 2020. izgubile 44 posto svojega BDP-a. Prema tom kriteriju, gubitak hrvatskog gospodarstva u idućih osam godina mogao bi biti 19,8 milijardi eura, odnosno 148,5 milijardi kuna!

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Prazne priče i bedastoće. Mi smo do sada nakupili štete preko 200 milijardi kuna samo zato jer smo usaglasili zakon o HNB-u sa ESCB. Izgbubiti će samo bankari i korporacije.

A koliko nas je taj projekt do sada koštao i koliko će nas to koštati ako se stanje silom bude pokušavalo održati na životu? I koliko desetljeća?

koga bi koštao?

New Report

Close