Evo kolike povišice mogu očekivati policajci, medicinske sestre i profesori

Autor: Poslovni.hr , 23. prosinac 2016. u 10:42
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Prema jučer postignutom dogovoru, osnovica plaća državnih službenika do kraja iduće godine porast će traženih šest posto, pri čemu će osnovica rasti u tri navrata.

Nakon sedam godina čekanja boljih vremena 75.000 državnih službenika i namještenika konačno je dočekalo značajniji rast standarda. Do kraja iduće godine plaće policajaca, carinika, poreznih inspektora i ostalih zaposlenika državnih službi porast će šest posto, a dodatno će ih povećati Marićeva porezna reforma, piše tportal.

Prema jučer postignutom dogovoru, osnovica plaća državnih službenika do kraja iduće godine porast će traženih šest posto, pri čemu će osnovica rasti u tri navrata – dva posto od siječnja, naredna dva posto od kolovoza i još dva posto od studenoga. Ostaje još dogovor sa sindikatima javnih službenika, koji predstavljaju oko 170.000 zaposlenih u školstvu, zdravstvu i drugim društvenim djelatnostima. 

Koliko će u konkretnim slučajevima porasti plaće državnih i javnih službenika, izračunali smo na primjeru nekoliko zanimanja iz različitih platnih razreda. Izračun je napravljen na primjeru službenika koji živi u Zagrebu, ima dijete i 10 godina staža. 

Policajcu, koji je dobivao osnovnu neto plaću od 4.125 kuna, plaća će porasti za 287 kuna. Nastavnik u osnovnoj školi, čija je plaća dosad iznosila 5.433 kune, do kraja iduće godine može očekivati ukupnu povišicu od 459 kuna. 

Medicinskoj sestri, koja je zarađivala 4.840 kuna, povišica će iznositi 455 kuna. 

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close