Evo koje promjene donosi novi Zakon o poticanju zapošljavanja

Autor: Poslovni.hr , 05. listopad 2012. u 12:07
Mirando Mrsić (PXL)

Izmjenama zakona pravo na stažiranje za 1600 kuna širi se na sve nezaposlene koji imaju manje od godinu dana staža u svojoj struci.

Vlada je u Sabor jučer uputila izmjene i dopune Zakona o poticanju zapošljavanja, a njime se uvode promjene za određene segmente stanovništva. Jutarnji list navodi koje su i što one znače.

Što se tiče poljoprivrednika, kupone za privremene poslove u poljoprivredi, uz registrirana obiteljska poljoprivredna gospodarstva, moći će kupiti i fizičke osobe. To znači da će ljudi koji imaju mali vinograd ili voćnjak kraj kuće ili vikendice ubuduće moći legalno unajmiti sezonce. Ako im treba dodatna pomoć u branju jabuka, moći će angažirati članove obitelji, susjede i prijatelje i to bez ugovora. Otkako je ministar Mrsić uveo mogućnost stažiranja za 1600 kuna mjesečno,  7000 mladih dobilo je priliku raditi, a taj bi se broj uskoro mogao udvostručiti. Jutarnji navodi da  izmjenama Zakona o poticanju zapošljavanja pravo na stažiranje za 1600 kuna širi se na sve nezaposlene koji imaju manje od godinu dana staža u svojoj struci. Tako će mogućnost stažiranja za 1600 kuna imati i žene bez radnog iskustva. Obrtnicima se daje mogućnost da osobu na stažu za 1600 kuna zadrže 36 mjeseci umjesto dosadašnja 24.

Poslodavci će pravo na olakšicu za zapošljavanje nezaposlenih s burze  imati pune dvije godine, dok su dosad imali do dvije godine. U tom razdoblju za njih neće morati plaćati doprinose. No, da bi ostvario pravo na tu olakšicu, svim drugim zaposlenicima mora redovito i u skladu sa zakonom isplaćivati plaće, doprinose i poreze, navodi Jutarnji. 

Komentirajte prvi

New Report

Close