Evo kako Copernicus može pomoći Hrvatskoj i zemljama Europe u borbi s požarima

Autor: Poslovni.hr , 15. srpanj 2022. u 08:49
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Postoje alati kojima se može podići spremnost na požare.

Požari su i rezultat klimatskih promjena, mogli smo čuti u srijedu navečer od premijera. Dok premijer kaže da na klimatske promjene ne možemo utjecati, Europska unija ih prati na tjednoj bazi. I to baš kako bi, između ostalog, bili spremniji na velike požare, piše Dnevnik.hr

Naime, unutar Europske unije čija smo članica, možda je manje poznato da postoji Copernicus – program za praćenje Zemlje satelitima. Te podatke koriste znanstvenici u raznim tijelima Europske komisije – za ovu analizu važni EFFIS, informacijski sustav o šumskim požarima i EDO, europski opservatorij za sušu.

Prema njihovim podacima prošli mjesec već je bio drugi najtopliji i temperatura tla bila je 1,6 stupnjeva toplija od prosjeka. Tako je većina europskog kontinenta proteklih tjedana u narančastom zbog suše. Baš šibensko područje, koje je u srijedu zahvatio veliki požar, posljednja je dva tjedna u crvenom.

Upozoravajuće treba biti i da je prema podacima EFFIS-a sezona požara počela nikad ranije. Kao i da ih je najviše bilo u najtoplijim godinama, a ovo je jedna od njih. Od 2006. do 2021. prosječno je u Europi izgorjelo sto tisuća hektara. Ove godine brojka je gotovo tri i pol puta veća i iznosi 343.000 hektara.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close