Evo kako će za sada izgledati nastava u Zagrebu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. listopad 2021. u 15:24
Foto: Tomislav Miletic/PIXSEL

Prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja od jučer, u gotovo svim školama u Zagrebu nastava se održava uživo, po A modelu, a jedina koja je prijavila nastavu na daljinu je Osnovna škola Kralja Tomislava, i to za učenike od 5. do 8. razreda. 

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je kako će škole u Zagrebu još uvijek održavati u gotovo svim školama uživo, a da će se u koordinaciji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja donositi odluke o eventualnim promjenama modela zbog epidemije.

“Što se tiče nastave, vidite da još uvijek traje rasprava unutar same Vlade oko dužine praznika, da li bi se išlo na online nastavu ili ne. Zasad ostaje kako je”, rekao je Tomašević na konferenciji za medije odgovarajući na pitanje o tome razmišlja li grad o uvođenju online nastave.

Prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja od jučer, u gotovo svim školama u Zagrebu nastava se održava uživo, po A modelu, a jedina koja je prijavila nastavu na daljinu je Osnovna škola Kralja Tomislava, i to za učenike od 5. do 8. razreda.

Dodao je kako od početka nastavne godine sve odluke donose u koordinaciji s ministarstvom, te najavio da će se i buduće odluke donijeti u koordinaciji.

Za adventske kućice 234 prijave

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec izvijestila je da je osnovana radna skupine koja će se baviti organizacijom i pripremom Adventa u Zagrebu. Tomašević je dodao da je na javni poziv za najam i postavljanje kućica na Adventu došlo 234 ponude za 90-ak lokacija za Advent.

“One će se analizirati još tjedan dana će i onda će se vidjeti hoće li se ići u novi krug natječaja, što još stigne, ili će se ostati na ovom broju kućica ili će se ići u neki treći način s postojećim ponuditeljima”, rekao je.

Međutim, naglasio je da će ovaj Advent ipak biti pandemijski te da grad mora biti fleksibilan s obzirom na razvoj pandemije.

Drobilice glomaznog otpada još bez dozvole

Istaknuo je i da Grad Zagreb još uvijek nije dobio dozvole za upotrebu iznajmljene drobilice glomaznog otpada, zbog čega one još uvijek nisu u funkciju na platou na Jakuševcu.

“Za drobljenje glomaznog otpada potrebno je ishoditi dozvole. Taj postupak je u tijeku, iz te perspektive poštovat ćemo ono što je po zakonu potrebno, vezano za elaborate”, kazao je Tomašević.

Dodao je i da će drobilice koje je grad kupio, prema informacijama prodavača trebale biti dostavljene unutar tri mjeseca.

Govoreći o gospodarenju drugih vrstama otpada, plastikom i biootpadom, ponovio je da će Grad Zagreb, dok god nema vlastite pogone za odvajanje odnosno kompostanu, morati surađivati s privatnim tvrtkama. No, na tim projektima se radi.

“I sortirnica i kompostana su višegodišnji projekti. Uskoro će Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja objaviti natječaje za sortirnice i kompostane, nadamo se u prvom kvartalu sljedeće godine, i tu bi grad Zagreb trebao biti spreman”, rekao je.

Modeli prodaje gradskih nekretnina

Tomašević je pojasnio da je s dnevnog reda sjednice Gradske skupštine točka o prodaji poslovnih prostora u vlasništvu grada, kojom se daje mogućnost otkupa prostora onima koji ih trenutno imaju u zakonu, povučena jer se razmatraju drugi modeli prodaje.

“Po zakonu je moguće postojećim zakupcima prodati te prostore, no moguće je ići i natječaj, ali tu je potrebno promijeniti neke druge gradske odluke. Točka je povučena jer smo htjeli razmotriti različite opcije, da vidimo možemo li dobiti neke veće cijene, da li je to bolji način da na kraju što više grad uprihodi”, rekao je Tomašević.

Dotaknuo se i pitanja evidencije svih nekretnina u vlasništvu grada Zagreba, istaknuvši da grad ima evidenciju, iako smatra da bi ona mogla biti i bolja.

“Imovinsko-pravnih odnosi nisu skroz čisti, postoje i pravni sporovi i tu ima puno posla na evidentiranju gradske imovine. Zato je i nedavno donesena Strategija o upravljanju gradskom imovinom, i prva točka najviše govori o evidentiranju gradske imovine, za koju ćemo se truditi da bude maksimalno transparentna”, kazao je Tomašević.

Komentirajte prvi

New Report

Close