Evo kako će Vlada raspodijeliti novac od igara na sreću

Autor: Marija Brnić , 02. ožujak 2023. u 13:21
Foto: Grgur Zucko/PIXSELL

Od igara na sreću Vlada RH očekuje da će raspolagati s 92,94 milijuna eura u 2023., od čega bi polovicu trebala donijeti naknada za priređivanje igara na sreću, lutrijskih i u casinima, kladionicama i na automatima, a drugu polovicu dobit Hrvatske lutrije, a obznanila je i kako namjerava raspodijeliti taj novčani fond.

U javnu raspravu stavila je uredbu o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda od igara na sreću za 2023., iz koje je vidljivo da će najveći dio dobiti organizacije za promicanje sporta.

Sport je i inače prvak u korištenju novca od igara na sreću, a ove godine namijenjeno je 35,5 milijuna eura ili 38,2% ukupnih sredstava za promociju razvoja sporta. Onima koji se bave problemima potreba osoba s invaliditetom predviđeno je usmjeriti 17,3 milijuna eura (18,66%), kulturnjacima 13,4 milijuna eura (14,45%), a organizacijama koje se bave socijalnim i humanitarnim radom 10 milijuna eura (10,81%), te nešto manji iznos, 9,3 milijuna (10%) namijenjeno je za razvoj civilnog društva. Oni koji su angažirani na projektima borbe protiv droga i ovisnosti moći će računati na 3,2 milijuna (3,44%), a najmanje sredstava čeka sektor tehničke kulture (2,3 milijuna ili 2,5%), te organizacije koje se bave izvaninstitucionalnom naobrazbom i odgojem djece (1,8 milijuna ili 1,94%).

U odnosu na prošlogodišnju raspodjelu manje će dobiti programi “Borbe protiv zlouporaba droga i ovisnosti”, Tehnička kultura” i “Razvoj civilnog društva”, a povećava se iznos za “Razvoj sporta”, “Socijalna i humanitarna djelatnost”, “Problemi i zadovoljavanje potreba osoba s invaliditetom”, “Kultura”, te “Izvaninstitucionalna naobrazba i odgoj djece i mladih”.

Javna rasprava o ovom prijedlogu otvorena je do kraja idućeg tjedna, 10. ožujka.

Komentirajte prvi

New Report

Close