Evo gdje najjeftinije registrirati automobil

Autor: Poslovni.hr , 24. veljača 2017. u 09:48
Foto: Kristina Štedul Fabac / Pixsell

Zbog čega je uopće obvezno autoosiguranje toliko jeftinije u Daruvaru?

Registriranje automobila s tablicama zapadnoslavonskog gradića Daruvara već se toliko ukorijenilo u našu zbilju da su se pod egidom “vjerovali ili ne” već počele snimati i cinične reklame na tu temu. Zbog najnižih cijena osiguranja za daruvarske tablice, duplo jeftinijih od krapinskih i zagrebačkih, to je registarsko područje već godinama prava meka za registraciju automobila, ali i terenskih vozila. A sada su još dva gradića – Pakrac i Lipik- koji imaju DA tablice, a administrativno spadaju u Požeško-slavonsku županiju, zaslužna što je upravo ta slavonska županija druga po broju registracija novih automobila u 2016. godini. Dakako, mahom su to vozila registrirana na tvrtke koje samo zbog toga na tom području imaju ispostave.

Kako piše Večernji list, broj novoregistriranih automobila zbog toga je u dvije županije, Bjelovarsko-bilogorskoj i Požeško-slavonskoj, zadnjih godina nesrazmjeran s brojem stanovnika i brojem vozača.

Primjerice, prošle je godine Požeško-slavonska županija, prema podacima Promocije plus, imala 3992 registracije novih automobila i izbila je na drugo mjesto, odmah iza zagrebačke regije (Grad Zagreb i Zagrebačka županija) s 15.779 registracija, a ispred Splitsko-dalmatinske županije (3386) i Primorsko-goranske županije (3265).

Na petom je mjestu Bjelovarsko-bilogorska županija u koju spada sam grad Daruvar s 3245 registracija. Tako je nerealno velika razlika između cijena osiguranja automobila fiktivno motorizirala zapadnu Slavoniju, iako je svima jasno da većina vozila koja nose DA tablicu gotovo nikad ni ne prometuju u te dvije županije.

Zbog čega je uopće obvezno autoosiguranje toliko jeftinije u Daruvaru? Primjerice, za isti ćete automobil osiguranje u Zagrebu ili Krapini platiti 2202,14 kuna, a u Daruvaru 1255,20 kuna, dok će u Karlovcu vozač platiti 1651,60 kuna. Razlog je što osiguravatelji još uvijek, bez obzira na liberalizaciju tržišta, primjenjuju zastarjele zone rizika prema kojima je Hrvatska podijeljena u sedam zona. U najrizičniju 7. zonu spadaju Krapina i Zagreb, dok u najmanje rizičnu 1. zonu spada samo Daruvar.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Mic,prijatelju,vidiš da su ovi novinari upola pismeni,odnosno “duplo nepismeni”!Razlog njihove nepismenosti je taj što su za novinarčiće završili nekakve kurseve od možda,mjesec dana,i ukruvili se u ovako značajan dnevnik.Sve to treba rastejerati.Smatram da 90% članaka su naručeni od raznih vlasnika i direktorčića,lova ćini čuda od ljudi.Lp,

Molim vas lijepo, kako nešto može biti “duplo jeftinije”? Može biti samo upola jeftinije ili duplo skuplje ali duplo jeftinije nikako

New Report

Close