Europskih 56 mil. eura u Zagreb “dovoze” još 29 novih autobusa

Autor: Darko Bičak , 29. siječanj 2019. u 21:59
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Modernizacija javnog prijevoza u devet gradova vrijedna je 314 
milijuna kuna, a kupljeno je dvjestotinjak novih vozila.

Grad Zagreb će iz fondova EU dobiti 55,8 milijuna kuna za nabavku 29 novih autobusa. Ugovor o tome su jučer u Zagrebu potpisali Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture, Tomislav Petric, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) te direktorica ZET-a Ljuba Žgela.

Kako pojašnjavaju iz Grada, iz europskog Operativnog programa Konkurentnost i kohezija financirano je 85 posto bespovratnog novca (44,6 milijuna kuna), a 15 posto je iz zagrebačkog gradskog proračuna. Navedeni ugovor drugi je po redu u okviru kojeg Ministarstvo dodjeljuje bespovratna sredstva za nabavku novih autobusa Gradu Zagrebu, odnosno ZET-u. Iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture najavljuju da će novi autobusi prometovati na linijama na kojima su dosad prometovali stari, a radi se o ukupno 17 linija na području Zagreba.

Butković je istaknuo da se po ovom modelu podijelilo ukupno 314 milijuna kuna za javni prijevoz u devet hrvatskih gradova. Ovim projektom nabavljeno je do sada diljem Hrvatske 187 novih autobusa, a s ovih 29 u Zagrebu završava taj projekt. Zagreb je ukupno dobio 44 autobusa, jer je uz ovih 29, još 2017. godine dobio njih 15.

Komentirajte prvi

New Report

Close