Europski hotelijeri i ugostitelji sastaju se u Hrvatskoj

Autor: Objava za medije , 17. listopad 2019. u 16:32
Foto: press

Predstavnici vodećih europskih hotelijera i ugostitelja iz 31 države, članovi HOTREC-a, sastaju se u Dubrovniku od 16. do 18. listopada na 79. Općoj skupštini kojoj je domaćin Udruga poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH).

„Naša turistička politika usmjerena je na odgovorni i održivi turizam. U tom smjeru donijeli smo i novi paket turističkih zakona, koje je pohvalio i glavni tajnik UNWTO-a ocijenivši ih kao primjer za ostale zemlje. Uspostavljamo sustav održivog turizma uz funkcioniranje sustava temeljenog na sustavu destinacijskog menadžmenta što nam daje okvir za bolje pozicioniranje i održavanje konkurentnosti hrvatskog turizma u svjetskim okvirima. Naša je Vlada prepoznala važnu ulogu turizma u ukupnom gospodarstvu te će se od 2020.godine godine PDV na hranu u ugostiteljstvu smanjiti na 13 posto što je sektor ugostiteljstva već pozdravio najavivši kako će se time stvoriti uvjeti za nove investicije i povećanje plaća radnicima", izjavio je Frano Matušić državni tajnik Ministarstva turizma.

Hotelijerstvo i ugostiteljstvo, zajedno s ostalim turističkim granama, čini treću najveću europsku industriju koja samo unutar Europske unije zapošljava više od 11,9 milijuna djelatnika. Upravo to je jedan od razloga zašto se na Općoj skupštini raspravljalo o budućnosti razvoja turizma i njegovog zakonodavnog okvira u EU, kao i o nedostatku radne snage i budućnosti smještaja u novim turističkim poslovnim modelima.

“Hrvatska je postala jedna od ključnih europskih destinacija. Njezino skoro predsjedanje Europskom unijom i značaj na turističkom tržištu bez sumnje će državu pozicionirati kao jednog od najvažnijih dionika na putu prema održivom turizmu”, kazao je Jens Zimmer Christensen, predsjednik Europskog udruženja hotelijerstva i ugostiteljstva (HOTREC-a).

Hotelijerstvo i ugostiteljstvo broji oko dva milijuna poduzetnika Europi, od kojih je 99,5 posto malih i srednjih, pri čemu je mikro poduzetnika, koji zapošljavaju manje od 10 zaposlenika, čak 91 posto.

Po prvi put Hrvatska preuzima predsjedanje Europskom unijom od siječnja do lipnja 2020. i to je razlog zašto se Opća skupština HOTREC-a održava upravo ovdje, gdje turizam čini 20 posto BDP-a i više od 10 posto ukupne zaposlenosti.

"Zadovoljstvo nam je raspravljati o budućnosti europskog turizma na jednom od njegovih najpoznatijih mjesta – u Dubrovniku. Turizam se ovdje, kao i u cijeloj Hrvatskoj i Europi, suočava s brojnim izazovima koje je moguće riješiti samo zajedničkim pristupom. Naš sektor otvoren je za razmjenu znanja, iskustva i dobre prakse s donositeljima odluka kako bi se zajedničkim snagama izgradio put prema uspjehu u budućnosti“, kazao je u ime domaćina Veljko Ostojić, predsjednik UPUHH-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close