‘Europska Amazona’ postaje prvi rezervat biosfere kojim upravlja pet zemalja

Autor: Lucija Špiljak , 01. listopad 2019. u 22:00
Odluka UNESCO-a u lipnju 2020./Marijan Sušenj/PIXSELL

Područje Mure, Drave i Dunava povezuje 930.000 ha prirodne i kulturne baštine, velik dio toga u Hrvatskoj.

Riječni krajolik Mure, Drave i Dunava na korak je do proglašenja prvog rezervata biosfere na svijetu kojim upravlja pet zemalja. Zajednička nominacija Austrije, Slovenije, Hrvatske, Mađarske i Srbije poslana je UNESCO-u, a potvrda se očekuje u lipnju sljedeće godine, priopćila je Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF (World Wide Fund for Nature). 

Europska Amazona, kako je odmilja zovu, formira zeleni pojas dužine 700 kilometara i povezuje više od 930.000 hektara jedinstvenog područja s prirodnom i kulturnom baštinom. 

Područje jezgre i utjecajno područje rezervata biosfere uključuje 13 zaštićenih područja, a rijetke poplavne šume, pješčani i šljunčani sprudovi, riječni otoci i mrtvice tvore jedinstveni riječni i kulturni krajolik, ističu iz WWF-a.

O trima rijekama danas ovisi gotovo 900.000 stanovnika, a ovaj riječni krajolik također je dom brojnih životinjskih i biljnih vrsta te stanište najveće populacije orla štekavca u Europi sa čak 140 parova tih ptica. Područje je važno i za više od 250.000 migratornih ptica i brojne druge ugrožene vrste od crnih roda do dabrova i vidri. 

"Održivi suživot ljudi i prirode je smjer u kojem moramo ići ako želimo ublažiti neizbježne posljedice klimatskih promjena, koje već sad itekako osjećamo", poručila je Ivana Korn Varga iz WWF Adrije i istaknula važnost odmaka od štetnih projekata kao što su izgradnje novih hidroelektrana i iskapanja sedimenta.

Kako ističu iz WWF-a, poplavna područja Mure, Drave i Dunava štite naselja od poplava i osiguravaju opskrbu pitkom vodom, a iznimni riječni krajolici povećavaju potencijal za razvoj održivog turizma.

Komentirajte prvi

New Report

Close