Europa više nije ‘apoteka svijeta’, nužna su ulaganja

Autor: Domagoj Puljizović , 29. ožujak 2024. u 18:00
Ana Gongola, predsjednica Hrvatske udruge proizvođača lijekova pri HUP-u, ujedno i čelnica Sandoza/D. Višnjić/PIXSELL

Unija više nije glavni svjetski dobavljač lijekova zbog tržišnog uspona azijskih farmaceutskih tvrtki koje generičke lijekove proizvode uz niske troškove.

Europa više nije ‘apoteka svijeta’, to je postala Azija, stoga su potrebna puno veća ulaganja u budućnost, a Hrvatska ima priliku postati centar europske farmaceutske proizvodnje, znanja i izvrsnosti.

Moglo se to čuti na konferenciji o generičkim lijekovima u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca – Udruge proizvođača lijekova (HUP-UPL) u Zagrebu.

“Zbog konsolidacije industrije 26 posto generičkih lijekova povučeno iz barem jedne članice EU-a. Situacija je bitno gora za kritične antibiotike i onkološke lijekove jer se većina europskog tržišta oslanja na manje od tri dobavljača”, rekao je Adrian van den Hoven, glavni direktor europske udruge proizvođača generičkih i biosličnih lijekova Medicines for Europe.

Povod konferencije bila je prva promjena europske farmaceutske regulative u 20 godina. “Farmaceutska industrija u Hrvatskoj broji šest tisuća zaposlenih i 18 tisuća indirektnih radnih mjesta. Ukupni prihodi prošle godine iznosili su oko 1,5 milijardu eura, oko dva posto ukupnog BDP-a”, kazala je na predsjednica HUP-UPL-a i članica Uprave Sandoza Ana Gongola.

Unija više nije glavni svjetski dobavljač lijekova zbog tržišnog uspona azijskih farmaceutskih tvrtki koje generičke lijekove proizvode uz niske troškove zahvaljujući jeftinoj radnoj snazi, nacionalnim poticajima i blažim propisima o zaštiti okoliša.

Istodobno, europski proizvođači suočavaju se s rastućim troškovima i pritiskom na smanjenje cijena lijekova. Na tržištu se javljaju nestašice iz triju razloga: jedan je nedostatak aktivne supstance u Europi, isplativost te troškovi distribucije.

Agencija za lijekove (HALMED) takve probleme ublažava i kompenzira, no to se, nažalost, događa reaktivno, rečeno je konferenciji. 

Komentirajte prvi

New Report

Close