Eurobarometar: Potpora naših građana euru malo porasla, ali i dalje znatno ispod prosjeka u EU

Autor: Jadranka Dozan , 03. svibanj 2021. u 17:47
FOTO: REUTERS/Yves Herman/File Photo

Kod anketiranih hrvatskih građana opća pozitivna percepcija EU povećala se u pola godine sa 47 na 48 posto, dok se istodobno negativna smanjila sa 13 na 11 posto, pokazuje najnovije nacionalno izvješće Eurobarometra

Pozitivna predodžba Europske unije u Hrvatskoj danas je nešto veća nego prije pola godine, pokazuje nacionalno izvješće Standardnog Eurobarometra za Hrvatsku koje je danas objavila Europska komisija. U odnosu na prethodno istraživanje javnog mnijenja u EU, naime, pozitivna percepcija anketiranih hrvatskih građana povećala se za jedan postotni bod (sa 47 na 48 posto), dok se istodobno negativna smanjila za dva, sa 13 na 11 posto.

Prema najnovijemu Eurobarometru, hrvatski ispitanici pokazali su u posljednjem istraživanju i blago veću potporu euru nego prije pola godine. No, premda se ta potpora povećala za jedan postotni bod, na 48 posto, a za isto toliko se smanjio i broj onih koji se euru protive, Hrvatska po tom pitanju i dalje nemalo odstupa od prosjeka na razini EU. U ostatku Unije euro, naime, podupire čak 70 posto stanovnika država članica, odnosno tri posto više nego prije pola godine.

Kako ističu u Komisiji, i europskim ispitanicima, kao i hrvatskima, na prvome je mjestu među postignućima EU slobodno kretanje ljudi, roba i usluga unutar Unije. Kao drugi po važnosti plus smatraju mir među državama članicama, a na trećemu mjestu je solidarnost među državama članicama EU-a.

Naručitelj tog istraživanja je Komisijina glavna uprava za komunikaciju, a ispitivanje u Hrvatskoj, i to na reprezentativnom uzorku od 1028 građana starijih od 15 godina kroz izravne razgovore s ispitanicima u njihovim domovima, provela je agencija Hendal od 15. veljače do 7. ožujka. Istraživanje Standardnog Eurobarometra provodi se dva puta godišnje, a od dosad provedena 94 najnovije je 33. kojim je obuhvaćena i Hrvatska.

Komentirajte prvi

New Report

Close