‘Euro će ojačati suradnju RH i Kine’

Autor: Poslovni dnevnik , 23. rujan 2018. u 21:59
Zhu Congjiu, zamjenik guvernera pokrajine Zhejiang/HGK

Hrvatskim tvrtkama ključno rješavanje problematike certifikata i dozvola za izvoz.

Hrvatske je važna za uspostavu bolje ekonomske suradnje Kine i ovog dijela Europe. Naša dosadašnja suradnja je dobra, a hrvatski proizvodi poput drva, meda i vina dobro se prodaju u Kini.

Uvođenje eura kojem Hrvatska stremi dodatno će doprinijeti boljim ekonomskim odnosima. Poručio je to s Hrvatskog poslovnog foruma u petak održanog u Zagrebu Zhu Congjiu, zamjenik guvernera kineske pokrajine Zhejiang nakon što ju je predstavio okupljenim poduzetnicima iz čak 60 tvrtki iz Kine i Hrvatske. Inače, riječ je o pokrajini koja je zaslužna za čak 13 posto kineskog izvoza te sedam posto BDP-a te zemlje. 

"Naša pokrajina konstantno napreduje i otvara se prema svijetu, kao i cijela Kina. To je naš put i ubuduće, otvaranje i širenje suradnje sa svim zemljama pa tako i Hrvatskom. Imamo najveću luku na svijetu, a kod nas posluju i tri najveće platforme za e-trgovinu. Cilj nam je stvoriti slobodnu zonu za trgovinu poljoprivrednim proizvodima i pozivam hrvatske poduzetnike da nam pomognu u tom pothvatu", rekao je pak  Sheng Qiuping, direktor odjela za trgovinu pokrajine Zhejiang.

A da su prehrambeni proizvodi jedan od "stupova" mogućeg širenja našeg izvoza na najveće svjetsko tržište potvrdio je i potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić.

"Prilika za iskorištavanje potencijala je i sastanak šefova Vlada 16+1, koji će se sljedeće godine održati u Hrvatskoj kao rezultat kvalitetne suradnje na političkoj razini. Za gospodarstvenike je tu ključna tema rješavanja pitanja certifikata i dozvola izvoza pojedinih proizvoda", zaključio je Barbarić dok je Gu Jianxin, direktor Odjela kineskih vanjskih i prekomorskih poslova poslao jasnu poruku:  "Cilj nam je uspostaviti kvalitetnu platformu za jačanje ekonomske suradnje Kine i Hrvatske". 

Komentirajte prvi

New Report

Close