EU projekti se nastavljaju, za MSP i očuvanje radnih mjesta 400 mil. eura

Autor: Marta Duić , 19. travanj 2020. u 21:59
Preraspodijeljeni novac iz naše omotnice i za medicinsku opremu, ističe ministar Marko Pavić/JOSIP REGOVIĆ/PIXSELL

Malim i srednjim poduzetnicima osigurano je 114 milijuna kuna za ESIF mikrokredite.

Europski projekti idu dalje, javne nabave za EU sredstva idu dalje, a svi zahtjevi za nadoknadu sredstava će se rješavati po primitku. Europski projekti imaju veliki značaj za hrvatsko gospodarstvo pa njihovu dinamiku želimo zadržati”, kazao je Marko Pavić, ministar regionalnoga razvoja i fondova EU, predstavljajući u petak na konferenciji u Zagrebu dva paketa mjera za pomoć gospodarstvu uslijed epidemije koronavirusa.

Preraspodjelom sredstava u okviru naše omotnice za razdoblje 2014.-2020. osigurano je tako 400 milijuna eura za pomoć gospodarstvu.

Unutar programa Konkuretnost i kohezija na raspolaganju je 300 milijuna eura, a preraspodjelom u okviru programa Učinkoviti ljudski potencijali osigurano je 100 milijuna eura.

“Taj novac ćemo upotrijebiti za nabavu medicinske opreme, pomoć malom i srednjem poduzetništvu i očuvanju radnih mjesta. Osim toga, kako bismo zaštitili korisnike fondova Europske unije od posljedica pandemije produljili smo trajanje projekata za 90 dana bez dodatne administracije i ubrzali isplatu EU sredstava za dva mjeseca.

Malim i srednjim poduzetnicima osigurali smo 114 milijuna kuna za ESIF mikrokredite koje provodi HAMAG-BICRO i 380 milijuna kuna za COVID – 19 zajmove”, istaknuo je Pavić.

Budući da je Hrvatska zemlja predsjedateljica Vijećem EU, u zadnjih mjesec dana iniciran je, podsjetio je ministar, niz sastanaka na visokoj razini EU koji su rezultirali izmjenama pravnih okvira korištenja sredstava EU fondova u cilju omogućavanja lakše borbe protiv posljedica pandemije koronavirusa.

Komentirajte prvi

New Report

Close