EU opet potvrdila LNG u Omišlju

Autor: Darko Bičak , 28. rujan 2017. u 22:00
Potpredsjednik EK za Energetsku uniju, M. Šefčovič

U Bukureštu skup članica i energetskih operatera iz regije.

Projekt LNG terminala u Omišlju dobio je jučer u Bukureštu dodatan vjetar u leđa na energetskom mini samitu Europske unije.

U rumunjskoj prijestolnici su ministri energetike devet EU članica (Hrvatska, Austrija, Bugarska, Grčka, Mađarska, Italija, Rumunjska, Slovenija i Slovačka), osam operatera iz istočne i jugoistočne Europe, potpredsjednik Europske komisije (EK), zadužen za Energetsku uniju, Maroš Šefčovič te povjerenik EK za klimu i energiju, Miguel Arias Canete, dogovorili daljnju suradnju u okviru inicijative Komisije o energetskoj povezanosti u srednjoj i jugoistočnoj Europi koja je pokrenuta 2015.

Kako su izvijestili iz predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, tijekom sastanka potpisani su brojni projekti važni za postizanje energetske stabilnosti i sigurnosti u opskrbi energentima u srednjoj i jugoistočnoj Europi, između ostalog i projekt uvođenja LNG-a na Krku sufinanciran sa 102 milijuna eura iz EU programa Connecting Europe Facility (CEF). Također uz posredovanje EK su uspostavljene radne skupine za reverzibilni transbalkanski plinovod  tzv. vertikalni koridor. Uz to donesen je detaljan akcijski plan o tržištu plina te ocijenjen napredak od rujna 2016.

Komentirajte prvi

New Report

Close