EU objavila kartu Europe u kojoj je velik dio Hrvatske u crvenom: “Vidite ove crvene točke?”

Autor: Poslovni.hr , 29. studeni 2023. u 10:03
foot: instagram/screenshot

Crvenim točkama prekriveno je gotovo pola Hrvatske, posebno Dalmacija i njeno zaleđe.

Europska komisija objavila je kartu na društvenim mrežama na kojoj se posebno ističe Hrvatska, odnosno njen velik dio.

EK kartom želi upozoriti na klimatske promjene. Na karti su crvenim točkama prikazana opožarena područja u 2022. godini. Crvenim točkama prekriveno je gotovo pola Hrvatske, posebno Dalmacija i njeno zaleđe, ali su rasprostranjene i u dijelu unutrašnjosti, ugrubo od Dalmacije pa sve do Karlovca. Crvenih točaka u manjoj mjeri ima i na obali Istre.

“Vidite li crvene točke na karti? Oni su oštro upozorenje na promjenu klime”, piše EU komisija, koja ne navodi na temelju kojih je točno podataka nastala karta.

– 2022. bila je druga najgora godina za šumske požare. U EU je izgorjelo gotovo 900.000 hektara zemlje – površine veličine Cipra. S njima, mnoge šume. Ne možemo si dopustiti da ih izgubimo i jedinstvene prednosti koje donose, od regulacije klime do bioraznolikosti. Šumski požari, suša i drugi pritisci prijete njihovoj budućnosti. Popunjavamo informacijske praznine o europskim šumama i stvaramo sveobuhvatnu bazu znanja o šumama u EU-u.

“Popunjavamo informacijske praznine o europskim šumama i stvaramo sveobuhvatnu bazu znanja o šumama u EU. Naš novi predloženi Zakon o nadzoru šuma iskoristit će našu satelitsku mrežu Copernicus i lokalne podatke za stvaranje resursa za mapiranje, praćenje, prikupljanje i dijeljenje kritičnih informacija o europskim šumama. Oni će omogućiti zemljama EU, vlasnicima i upraviteljima šuma da se uhvate u koštac s izazovima i zaštite ekološke i gospodarske funkcije šuma”, poručuju iz EU komisije.

Komentirajte prvi

New Report

Close